miercuri, 12 ianuarie 2011

Kasparov, despre Tal: "A fost singurul jucator care nu calcula variante, el le 'vedea' " (1)

Traducere a unei emisiuni de o ora despre Mihail Tal, difuzata la Radio "Echo Moskvy" pe 30 noiembrie 2008- traducere Alin Dindareanu
Evgeny Kiselev: Dati-mi voie sa va prezint invitatul de astazi. Aici in studio, in fata mea, il avem pe  cel de-al 13-lea campion mondial, Garry Kasparov.

Garry Kasparov: Buna ziua.
EK: Iti multumesc ca te-ai alaturat emisiunii noastre. Prima intrebare pe care vreau sa ti-o adresez, l-ai cunoscut pe Tal?

http://www.chessbase.com/columns/levpics/tal_1960.jpg
Tal, o imagine din epoca sa de glorie


GK: Da, l-am cunoscut; am si jucat impotriva lui.

EK: Care e scorul intre voi?

GK: Am jucat cateva partide, au fost multe remize si eu am castigat una. Acesta este scorul la timp clasic. La blitz si sah rapid, scorul e egal, cred. Totusi, o partida impotriva lui Tal mi-o aduc aminte cel mai bine – intr-un simultan in martie 1974. Pe-atunci, exista o competitie in URSS: echipele Palatelor Pionierilor jucau fiecare cu fiecare, iar capitan al echipei era un Mare Maestru. Echipa noastra a ajuns in finala si juca impotriva echipei din Riga. Tal a dat un simultan cu acea ocazie. Si strangerea lui de mana... inca n-aveam 11 ani si jucam chiar impotriva lui Tal. Am fost asa de socat incat n-am putut juca prea bine si am pierdut repede. Dar inca mai retin sentimentele din acea zi. Dupa aceea, am jucat in Campionatul URSS din 1978, prima noastra partida oficiala. Mai tarziu, am jucat un meci de blitz care s-a terminat la egalitate, 7:7 – m-am uitat peste aceste partide recent. Dupa aceea, ne-am intalnit la tabla de multe ori. Aveam o relatie personala buna.

Am lucrat la tabla de sah impreuna cu Tal de cateva ori. In jurul anului 1980, Tal a facut o vizita in Baku, am jucat cateva partide de antrenament; Tal nu a pierdut contactul cu lumea sahului pana in ultimele sale zile. A avut loc un turneu de blitz la Moscova, cu o luna inainte de moartea lui. Tal arata teribil, dar Tal era Tal. In acest turneu, unica mea infrangere am suferit-o impotriva lui. M-am revansat in runda a doua, dar e cert ca pana la final, Tal avea aceasta viziune asupra partidelor si a sahului. El a fost singurul jucator pe care l-am cunoscut care nu calcula variante, el le "vedea".

EK: Poti sa ne spui mai mult despre acest fenomen?

GK: Toti ceilalti jucatori, inclusiv eu, calculam variante: el muta asta, eu raspund cu asta, si asa mai departe. Tal, in hatisul variantelor complexe, vedea cumva ca in jur de mutarea a 8-a, sa zicem, pozitia va arata cam asa. Exista oameni care pot vedea formulele matematice, isi pot imagina cum va arata mai departe fara sa calculeze. Un om normal trebuie sa calculeze, sa se gandeasca constient la asta, dar acesti oameni speciali pur si simplu "vad". Se intampla acest fenomen in special la mari oameni de stiinta, la mari compozitori. Tal a fost absolut unic in acest aspect. Stilul sau de joc a fost inimitabil. Eu spre exemplu calculez variante destul de repede, dar Tal vedea cateodata un pic mai mult. In prezenta lui, oamenii normali deveanu constienti de propria lor mediocritate.
Tal a dus o viata neobisnuita. El nu se gandea prea mult la problemele vietii. Tal traia aici, acum, si energia lui fantastica il inconjura in tot ce facea. O energie pozitiva. Tal a fost unul din putinii oameni complet pozitivi pe care i-am cunoscut, nu era o persoana dura sau agresiva. Sahul e un joc foarte combativ, competitiv, dar Tal nu era foarte competitiv.

EK: In alte cuvinte, era cumva distrat?

GK: Nu neaparat distrat, cat mai degraba dispus sa aiba o relatie usoara, normala cu cei din jurul lui. Felul lui de-a fi, intotdeauna amabil si placut, este cumva unic la un jucator de nivelul lui.

EK: Ce spui daca incercam sa-l comparam cu alte figuri istorice din sah? Sa zicem Botvinik. El n-a pierdut doar la Tal, a pierdut si la Smyslov, si a cedat coroana mondiala lui Petrosian. Si totusi, de la sfarsitul anilor 40 si de-a lungul anilor 50 putem sa spunem ca a fost era Botvinik. Cum s-a schimbat sahul dupa Tal? Exista o teorie care spune ca Tal a facut parte din "dezghetul" lui Hrusciov.

GK: Sunt de parere ca, in general, campionii de sah s-au conformat spiritului epocii lor. Acest lucru poate fi urmarit mergand inapoi pana la primii campioni mondiali, si se potriveste foarte bine lui Botvinik. Dominatia lui Botvinik a avut loc mai degraba in anii 30; el era deja cel mai bun jucator sovietic.Toate felicitarile primite din partea conducerii Sovietelor, scrisoarea lui Botvinik catre Stalin, privilegiile speciale primite de primul jucator participant la competitia pentru titlul mondial, vorbim de anii '36-'37 .

Cand Botvinik l-a intalnit pe Tal, era lui trecuse de 25 de ani. Stilul lui Botvinik, un lucru foarte important, era conform acelei ere, foarte rational, sec, stiintific, incercand sa imparta sahul in puncte individuale si sa analizeze aceste puncte unul cate unul, pana la epuizarea resurselor logice. Dogmatismul acesta a functionat in mare. Smyslov era diferit, dar si el a jucat in acest stil.

EK: Cum a fost Smyslov diferit de Botvinik?

GK: Smyslov era un practicant al sahului, Botvinik in schimb, un cercetator, un analist. Vasily Vasilievici juca un sah ceva mai intuitiv. Botvinik simtea nevoia sa analizeze toate nuantele, stilul lui Smyslov era foarte natural, un flux al constiintei.

Asadar, calitatea mutarilor era incredibil de inalta, dar in ochii sahistilor aceste doua filozofii erau diferite, si totusi similare la baza. Tal a fost total diferit de acest stil. De la inceput, a jucat un sah condamnat de canoanele sahului clasic. Problema nu era totusi ca el juca asa, si castiga. Tal crea niste situatii asa complicate la tabla... Astazi, cu ajutorul calculatorului, e clar ce se intampla in partidele lui, dar in acele vremuri, sahistii erau pur si simplu socati, si la 21 de ani Tal a devenit campion al URSS, si in 1958 dublu campion al URSS. E foarte greu de inteles acum, ca in acea perioada, campionatul URSS era de departe cel mai puternic turneu din lume.


EK: Aproape un campionat mondial.

GK: Botvinik nu a jucat, dar tot putem vorbi de un super-turneu, mai puternic decat orice alt turneu din lume. Era o performanta incredibila sa castigi campionatul URSS de doua ori la rand.


EK
: Da, si totusi, nu erau prea multi jucatori puternici in afara URSS. Reshevsky, tanarul Fischer...

GK: Da, dar Reshevsky deja iesise cumva din circuitul mondial, iar Fischer nu intrase inca. Tanarul Larsen a aparut in acea perioada. Totusi, repet, campionatul URSS era de prima mana.. In 1959 nu a jucat "prea bine" si a iesit pe locurile 2-3, la egalitate cu Spassky, in urma lui Petrosian. Campionatul s-a tinut la Tbilisi (nn. orasul de bastina al lui Petrosian)(...) Tal cu stilul lui exploziv a  ajuns foarte repede la baza muntelui Olimp. Multi credeau ca in acele campionate ale URSS nu erau prezenti cei mai puternici jucatori, si ca in Turneul Candidatilor, unde trebuia sa joci de 4 ori contra lui Smyslov, de exemplu, Tal nu avea sa faca mare lucru.

Ei bine, Tal a castigat Turneul Candidatilor din Iugoslavia. O victorie splendida, intr-un stil in care comentatorii nu erau obisnuiti. Tal a castigat un meci impotriva lui Smyslov cu sacrificii de material, si Smyslov n-a reusit sa gaseasca vreo aparare. Inca se pune intrebarea, daca exista o aparare in acea pozitie pentru Smyslov. Si in partida urmatoare, o noua victorie cu o piesa in minus! Tal juca o noua "specie" de sah. Era o mare senzatie in lumea sahista. Multi credeau ca acest stil nu va functiona contra lui Botvinik, si totusi a Botvinik a fost "strivit".

Bineinteles, in meciul revansa, Botvinik a gasit slabiciunile lui Tal, si Tal, din cauza tineretii si a felului sau de a fi, nu s-a pregatit asa de bine. El a jucat mai slab. Totusi, victoria din primul meci a fost impresionanta. Cu adevarat a fost un "dezghet". Din punct de vedere politic, a fost o coincidenta foarte potrivita. Stilul "deschis" al lui Tal a coincis cu politica din acea perioada. Daca imi dai voie sa continui aceasta analogie, victoria lui Tal nu putea sa tina prea mult, deoarece si dezghetul initiat de Hrusciov era pe sfarsite
.

EK:
Si totusi, ce s-a intamplat in acel an (nn. 1961, revansa cu Botvinik). Ce s-a intamplat cu Tal?

(Va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu