duminică, 16 ianuarie 2011

Kasparov despre Tal (2)

Traducere a unei emisiuni de o ora despre Mihail Tal, difuzata la Radio "Echo Moskvy" pe 30 noiembrie 2008- traducere Alin Dindareanu

 Karpov (albele) analizeaza cu Kasparov, in spate cu o tigara in mana Tal (1987)
...
GK: Cred ca nu s-a pregatit pentru o lupta dura, sa inceapa sa lucreze cu adevarat, sa se autoperfectioneze. Stilul sau de joc necesita o incarcare enorma, si in acelasi timp trebuia sa inteleaga pericolele meciului revansa cu Botvinnik. Fostul campion mondial, in ciuda varstei de 50 de ani, s-a pregatit avand inca abilitatea sa disece si sa studieze cauzele infrangerii sale si sa gaseasca un concept de joc incomod pentru Tal. Este relevant faptul ca Tal l-a invins de 5 ori pe Botvinnik in meciul revansa.


EK: Si de 6 ori in primul meci.

GK: Dar a si pierdut 10 partide.Totusi, Tal a castigat destule partide, dar noutatea cu care a fost lovit  Botvinnik disparuse. Bineinteles, Tal ar fi trebuit sa se pregateasca altfel pentru meciul revansa. Dar daca s-ar fi pregatit, n-ar mai fi fost Tal. El traia altfel, era mai simplu pentru el decat pentru noi. Din conversatiile mele cu Tal, nu cred ca da acorda aceeasi importanta lucrurilor pe care noi le consideram importante.

EK: Vrei sa spui ca pentru Tal rezultatele nu contau asa de mult pentru el in comparatie cu ceilalti jucatori de sah?

GK: Ei bine, rezultatele contau mult pentru el, dar infrangerile nu erau o drama asa de mare cum e pentru alti jucatori. Tal a fost un artist, considerand o partida demna de lauda daca aceasta era interesanta. Totusi, el a fost un jucator extraordinar de puternic, pana la sfarsit fiind un adversar periculos pentru orice jucator.
In 1988, toti jucatorii de top au participat la campionatul mondial de blitz din Canada. Tal a castigat acest turneu.

EK: Ai jucat atunci?


GK: Da, am pierdut in sferturile de finala. Karpov pierduse deja intr-o faza inferioara a competitiei. In finala, Tal l-a invinspe Vaganian. A fost un turneu foarte obositor, foarte dificil, si totusi a invins! Avea 51 de ani, sanatatea lui era deja subreda, dar era in continuare Tal. El nu cauta adevarul in sah, ci frumusetea. E un concept total diferit comparat cu marea majoritate a jucatorilor.

EK: De ce n-a mai participat Tal in ciclul pentru titlul mondial? Dupa cum ai spus, a ramas intotdeauna unul din cei mai puternici jucatori din lume. Daca imi aduc aminte bine, Tal a fost intotdeauna in top-10 in lista ELO.

GK: Da, putem sa spunem ca Tal a fost top-10 pana a ajuns la varsta de 50 de ani. In 1973, Tal a castigat o serie de turnee care din pacate s-a terminat la Interzonalul de la Leningrad. Cred ca era in top 3 atunci, daca nu cumva al doilea din lume. Karpov probabil ca nu il intrecuse inca. El s-a ridicat iarasi in 1978-1979. Inca o serie de victorii si, cred, locul doi in lume. Karpov era primul in acea perioada.

Probabil ca i-a lipsit o anumita consistenta, o soliditate in joc. Chiar si dupa superba lui victorie in interzonalul din 1979, a pierdut sferturile de finala contra lui Polugaevsky. Tal era mai puternic decat Polugaevsky, dar trebuia sa se antreneze, avea nevoie de alte calitati impotriva lui, sportive, analitice. Intotdeauna i-au lipsit aceste calitati, si intotdeauna i-au pus bete in roate.
Dupa 1961, nu a reusit sa gaseasca o solutie potrivita problemei lui. Totusi, in 1965 a jucat o finala a candidatilor impotriva lui Spassky.

EK: Vreau doar sa te intreb, a fost Spassky un jucator mai puternic?

GK: Spassky era ceva mai versatil. Fara indoiala. Apropo, Tal n-a jucat niciodata prea bine impotriva lui Spassky. Erau cativa jucatori incomozi pentru el: Spassky, Korcinoi... In 1965, a fost evident ca era prea dificil pentru Tal sa faca acel efort final. Generatia urmatoare venise, cu lectiile lui Tal bine asimilate.

EK: Stai, Spassky si Tal nu erau de aceeasi varsta?

GK: Spassky era cu un an mai tanar, dar deja in 1965 el juca un alt gen de sah. Era dogmatica a lui Botvinnik apusese.

EK: L-am comparat pe Tal cu alti jucatori, si totusi tot ne amintim de Karpov.

GK: Tal a lucrat foarte serios cu Karpov. Se pare ca relatia lor de munca a inceput inaintea meciului cu Fischer, dar Tal a jucat un rol important in primul meci contra lui Korcinoi (nn. Conform cartii lui Raymond Keene despre acest meci, Tal a fost "camuflat" ca reporter, facand parte din delegatia lui Karpov, fara indoiala avand un cuvant de spus in analizele partidelor intrerupte)
 Korcinoi-Karpov

EK: E vorba de meciul contra lui Fischer care nu s-a mai jucat?

GK: Da. In Baguio (1978) si cred ca inca tineau legatura la Merano(1981), cand a avut loc al doilea meci intre Karpov si Korcinoi; dar varful colaborarii l-au atins in 1978. Acesta a fost si anul in care Tal a revenit, pentru ca acest gen de colaborare ajuta ambele parti. A fost foarte important pentru Karpov sa aiba sprijinul lui Tal, dar si Tal a invatat mult despre noile trenduri in sah. Asadar,  a doua  tinerete a lui Tal din 1978-1979 este in buna masura rezultatul acestei colaborari.

EK: Acesti doi jucatori par asa de diferiti.

GK: Da, vezi, de aceea munca lor in comun i-a ajutat pe amandoi. Sunt intr-adevar diferiti. Tal juca totusi ceva mai pragmatic in acea perioada. La sfarsitul anilor '70, el a devenit un jucator mai tehnic. Tal putea in continuare sa porneasca o furtuna combinationala, dar nu mai era asa de important pentru el. El a inteles la un moment dat ca trebuie sa faca si lucruri plictisitoare la tabla si a invatat sa le faca foarte bine. Intotdeauna reusea sa gaseasca resurse ascunse ale pozitiei pe care in general, adversarii sai nu le gaseau.

EK: Tal a jucat si cu Fischer, nu?


GK: Bineinteles! Tal a fost ca un blestem pentru Fischer, deoarece l-a invins pe acesta cu usurinta, la inceputul carierei lui Bobby. In Turneul Candidatilor din 1959, Tal a terminat inaintea lui Keres desi a pierdut in meciul direct cu 1: 3 deoarece a castigat categoric la toti jucatorii non-sovietici. Si l-a invins pe Fischer cu 4 : 0! Prima victorie a lui Fischer impotriva lui Tal a fost in turneul de la Bled din 1961. Tal a fost intotdeauna o "pacoste" pentru Fischer.

EK: De ce ?


GK: Cred ca Fischer incerca sa fie un jucator "corect", si Tal juca "gresit". Juca intr-un stil care il irita pe Fischer. Sa retinem ca Fischer era o persoana foarte emotionala, iar atitudinea lui Tal fata de sah il "dezechilibra", asa ca nu juca prea bine. A fost o disputa dezechilibrata intre ei pana la un moment dat.
 Petrosian, Karpov si Tal

EK: Ai mentionat doua nume.Vorbind de Tal, ne aducem aminte de istoria sahului sovietic. Doi jucatori au ratat la milimetru tronul sahist, Paul Keres si Viktor Korcinoi. Esti de acord?

GK: Desigur. Keres era denumit "eternul candidat", nu a reusit niciodata sa joace cu titlul mondial pe masa, chiar daca din anii '30 Paul Keres a fost un jucator de temut pentru oricine; cred ca al doilea razboi mondial i-a furat sansa de a juca impotriva lui Alehin. Spun asta pentru ca rezultatele tanarului Keres erau suficient de bune pentru a juca impotriva lui Alehin. Era un fel de competitie intre Keres si Botvinik in acele vremuri.


Botvinik a reusit. El avea pozitia cea mai buna in aceasta disputa istorica. Botvinik reprezenta Uniunea Sovietica, Keres reprezenta Estonia, teritoriu german in timpul razboiului, ceea ce l-a fortat sa joace pe pamant german, in turnee germane, chiar si impotriva lui Alehin. Asta a reprezentat o problema foarte serioasa pentru Keres, ce s-ar fi putut incheia tragic pentru el, si sunt multe variante de ce nu s-a intamplat asta. Primii ani traiti sub regimul sovietic au reprezentat un chin pentru Keres, si un om infrant nu avea puterea de a-l invinge pe Botvinnik.


Si dupa aceea, nu a mai avut puterea sa o faca.Cineva iesea intotdeauna in fata lui. Smyslov, apoi Tal, in final Petrosian. Keres a iesit intotdeauna pe locul doi in acele turnee. Situatia lui Korcinoi a fost diferita, el a jucat meciuri de campionat mondial, dar mai tarziu, cand forta colegilor sai de generatie a intrat in declin. Korcinoi a jucat in campionatul URSS din anii '50, a luat medalia de argint in 1954. El nu a reusit sa-i intreaca pe Tal, Spassky, Petrosian. Cand rezultatele lor au inceput sa scada, Korcinoi a reusit sa progreseze rapid, in special dupa evadarea lui din URSS. Korcinoi a jucat foarte, foarte bine in 1977.


Korcinoi a mai avut cativa ani buni, in ciuda varstei. Se apropia de varsta de 50 de ani, dar juca foarte bine, avea o prospetime in joc. Ei bine, el nu a fost suficient de puternic sa-l invinga pe Karpov. Totusi, contributia lui Korcinoi in sah este enorma. Viktor Lvovici se apropie de 80 de ani dar tot joaca inventiv, interesant. E fascinant cum un jucator de 75 de ani invinge jucatori suficient de tineri si agresivi incat sa-i fie stra-nepoti.

(Va urma)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu