vineri, 14 ianuarie 2011

Joi seara a fost spectacol la meciul Dinu-David la "SAH IN DIRECT" pe TVR R

Pentru joi seara aveam de gand sa chemam mai multi juniori bucuresteni talentati, si sa-i vedem la lucru in cateva meciuri de sah rapid disputate intre ei. Ideea ne-a venit prea tarziu insa, si nu am reusit sa mobilizam decat un junior, dar nu unul oarecare.
Am avut parte de un meci David Alexandru- Dinu Dumitru Daniel spectaculos si neasteptat de echilibrat. Tanarul junior David Alexandru (13 ani, ELO 1830, antrenor IM Dumitrache Dragos) a avut pozitii bune in toate cele 4 partide, si doar experienta superioara a lui Dinu (atat in sah cat si in "Sah in Direct") a facut ca acesta sa castige din nou, la mustata.
http://iulianceausescu.files.wordpress.com/2010/10/david_alex2.jpg
"As juca sah la infinit, fara sa ma opresc, pana se distruge tabla! Iar apoi as lua alta!" (David Alexandru)
 In prima partida, cu piesele albe, David Alexandru a avut mereu avantaj pozitional intr-un Gambit al Damei in care a incercat cu mult curaj sa transpuna in practica un plan de joc folosit pentru prima data de catre Rubinstein (VEZI AICI). In stilul caracteristic, Dinu a sacrificat un pion pentru a obtine contrasanse, astfel ca David a fost nevoit sa consume mult timp de gandire pentru a gasi cele mai bune mutari. Ramas cu putine secunde pe ceas, tanarul David a gafat decisiv pierzand oarecum nemeritat.
Dinu urma sa aiba Albul in partida a 2-a, si pronosticurile il dadeau mare favorit pentru a face 2-0. Surprinzator, David Alexandru a egalat cu usurinta inca din deschidere, (dupa ce Dinu a pierdut cateva tempouri cu o manevra h2-h4-h5-hxg6 care nu a avut nici un efect) ba chiar mai mult, a detinut un mic avantaj pozitional pana la finalul partidei. Simplificarile si trecerea timpului de gandire au facut ca partida sa se incheie remiza.
In partida a 3-a David Alexandru a obtinut avantaj pozitional consistent, profitand de o greseala mare a lui Dinu inca din deschidere (acel...Da5+), greseala care l-a costat pe Dinu cateva tempouri pretioase. Din nou Dinu a complicat pozitia la maxim, si avantajul a alternat pe fondul crizei de timp reciproce. David a iesit din clinciurile tactice cu avantaj material si a castigat si cursa finala cap la cap, ramanand cu 2 secunde pe ceas in momentul in care lui Dinu i-a cazut steguletul!
In partida a 4-a Dinu a sacrificat in mod surprinzator inca din deschidere o calitate plus un pion! A fost un sacrificiu surprinzator si intuitiv in stilul lui Tal, pastrand proportiile. In mod normal David ar fi trebuit sa se apere fara probleme, dar el nu a gasit cele mai bune solutii de regrupare a pieselor (a ramas cu un nebun rau de campuri albe si cu celalalt nebun in afara jocului pe h8) si, in ultimele minute ale partidei, Dinu a gasit o spectaculoasa lovitura tactica decisiva.
A fost un meci care, apreciem, a facut o propaganda foarte buna pentru sah in primul rand, si pentru sah la TV in al 2-lea rand. Dinu a facut spectacol, dar David Alexandru a fost revelatia serii pentru cei care nu stiau ce-i poate pielea.
Pentru saptamana viitoare, joi 20 ianuarie, speram sa aducem la TVR R cativa juniori dintre cei mai talentati. Merita sa-i urmarim jucand, o sa vedeti. Speram sa aducem in emisiune si un cunoscut antrenor la acest nivel , care ne va putea spune, cu competenta, multe lucruri despre sahul la copii si juniori.
Modul in care au fost concepute aceste emisiuni ramane perfectibil, dar, credem, lucurile se indreapta intr-o directie buna...Sa vedem ce va urma, pana la urma criza trece, dar sahistii raman!

4 comentarii:

  1. Speram ca in cateva zile vor aparea si filmulete de la acest meci pe YouTube, prin amabilitatea celor de la TVR R!

    RăspundețiȘtergere
  2. Eu am vazut doar primele 2 partide. Din auzite, se pare ca am pierdut taman crema meciului. Extraodinar acest pusti, David!

    RăspundețiȘtergere
  3. La multi ani Nicu! 43 de ani e o etate frumoasa!

    RăspundețiȘtergere