luni, 27 decembrie 2010

Sah romanesc in direct pe Internet: meciurile continua!

UPDATE 27.12.2010: URMATOAREA EDITIE A SHOWULUI-CONCURS VA AVEA LOC MARTI 28 DECEMBRIE 2010, ORA 18.30!

In cadrul blogului nostru de sah, am cochetat in mai multe randuri cu ideea frumoasa, dar aparent fantezista, a promovarii sahului la TV intr-un show, si chiar am sustinut faptul ca un meci de sah poate fi atractiv pentru publicul larg.
Pentru noi a fost doar o teorie, dar altii incearca sa o puna in practica, la noi in Romania! O televiziune care activeaza exclusiv pe Internet. pe nume TVR R, a pariat pe sah si incearca sa demonstreze ca e un sport suficient de spectaculos pentru a fi transmis la TV!
Formula gasita de TVR R este perfectibila, dar ideea este fabuloasa si s-ar putea sa aiba un mare succes si impact la public pe termen lung!
O sa revenim pe aceasta tema, dupa cum aceste transmisiuni ale celor de la TVR R vor continua in zilele urmatoare, si va vom tine la curent in aceasta privinta!

Iata in continuare cateva detalii, oferite de catre dl Radu Roncea, directorul TVR R si...mare pasionat de sah! Acesta ne-a promis ca ne va trimite ulterior inregistrarea primei editii.

Matul zilei (411)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Sahul iarna- album foto

Am compilat pentru dumneavoa


Vise de sahisti

Acum vreo doua saptamani publicam un articol pe aceasta tema, care mie imi place foarte mult. In plus, am primit si un feedback la acel articol, si intotdeauna am zis ca merita sa continui sa scriu despre ceva cat timp am macar un cititor. Articolul anterior poate fi citit aici: http://iulianceausescu.blogspot.com/2010/12/visul-unui-sahist.html


De data asta, nu o sa va mai povestesc despre legendara echipa care castiga tot in visele mele: Botvinnik, Tal, Petrosian, Adrian Stanca. De asemenea, din modestie, nu o sa ma laud aici cu bogatul palmares de turnee castigate..in vise.
In schimb, articolul initial, adica cel care a fost sursa articolului meu de atunci, a starnit pe siteul The Chess Mind al FM Dennis Monokroussos o serie de feedbackuri, si ...relatari de vise! (Prin antiteza, pe "Sah cu Ceausescu" doar scandalurile primesc feedbackuri numeroase.) Imi fac datoria si traduc si o selectie din aceste vise, ca o adaugire valoroasa la articolul initial.
http://i654.photobucket.com/albums/uu264/jojo0902/chess.jpg

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - Luni 27 decembrie 2010

UPDATE 9.45
3. Fotografia Zilei- Hou Yifan- noua regina a sahului


La 16 ani, Hou Yifan este cea mai tanara Campioana Mondiala din toate timpurile. PRecedentul record apartinuse Maiei Ciburdanidze, Campioana Mondiala la 17 ani

UPDATE 9.40
2. Campionatul Vietnamului- WIM Nguyen Thi Mai Hung si GM Le Quang Liem sunt campionii editiei 2010
 http://www.chessdom.com/images/store/le-quang-liemsq-17130.jpg
GM Le Quang Liem

"Nu este o drama", spune Anand despre faptul ca nu va mai fi numarul 1 in listele ELO din ianuarie

 
"Nu este o drama", spune Anand despre faptul ca nu va mai fi numarul 1 in listele ELO din ianuarie


Campioanul Mondial Viswanathan Anand urmeaza sa piarda statutul de nr.1 mondial in listele ELO ce urmeaza sa apara luna viitoare, dar asta nu il deranjeaza prea mult, deoarece el simte ca ratingul ELO este mai degraba o tinta motivationala.

Nepomniachtchi este din nou pe cai mari dupa ce a castigat Campionatul Rusiei: "Dorinta de a juca sah cat mai bine s-a trezit din nou in mine"

Dupa victoria sa la baraj in Campionatul Rusiei, Ian Nepomniachtchi, nascut in acelasi an cu Magnus Carlsen si Sergey Karjakin si ajuns acum la un ELO de 2732.8 in listele ELO live, a confirmat prin rezultatul sau ca este din nou in cursa pentru cele mai mari onoruri din sah.

Nepomniachtchi la tragerea la sorti | foto: Chess-News.ru 

Doua partide din Campionatul Rusiei

 S-a facut mult tam-tam pe marginea London Chess Classic, si pe buna dreptate, dar nici Campionatul Rusiei nu a fost deloc o competitie de mana 2 a. Dintre cei 12 participanti, 7 au avut ELOuri peste 2700, iar cel mai mic ELO a fost 2659! Astea fiind zise, am aratat si la noi pe site, aratam si vom continua sa aratam in continuare cateva dintre cele mai interesante partide de la Campionatul Rusiei.
Peter Svidler a avut un start foarte bun si s-a mentinut mult timp in fruntea clasamentului, pana la infrangerea la Nepomniachtchi, pe care v-am prezentat-o ieri. Iata si o victorie a sa de la aceasta competitie:

Probleme de logica la inceput de saptamana (65)

40
Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru "demarajul" mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.


Problema 1


Un milionar, interesat de teoria numerelor, a deschis doua conturi, primul in care a pus x, si, al doilea, in care

Miniatura zilei (227): Samuel Reshevsky... pierzand in 9 mutari!!!Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.
Samuel Reshevsky - Margolit
Haifa 1968 · Nimzo-Indian Defense: Huebner. Rubinstein Variation (E42)

Antrenamentul zilei [27.12.10] O pozitie... linistita

O excelenta finalizare a lui Mark Taimanov, dintr-o partida jucata la Leningrad in anul 1950, cu Kusminich.