sâmbătă, 25 decembrie 2010

Matul zilei (409)


CRĂCIUN FERICIT !

Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Un studiu pe zi (195)Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1925  a  maestrului de șah leton  Hermanis Matisons (1894 - 1932), cunoscut ca Herman Mattison. A fost unul dintre cei mai apreciați jucător de șah la începutul anilor 1930 și de asemenea un lider în compoziția finalurilor în șah.

Doua partide de la London Chess Classic FIDE Open


Editia a 2-a a Festivalului de sah London Chess Classic a avut un numar mai mare de evenimente anul acesta. In afara de turneul inchis principal, o alta atractie a festivalului a constituit-o Openul desfasurat in paralel, open la care au luat parte 11 GM. In ciuda unui numar mare de jucatori puternici de prin toata Europa, openul s-a incheiat cu victoria a 2 dintre cei mai buni GM englezi: Gawain Jones si Simon Williams.
Williams a avut un start furtunos cu 6 din 6, dar apoi a pierdut la Jones in runda a 7-a dupa ce acesta din urma a reusit sa complice lupta cu ceea ce parea aparent a fi un sacrificiu de pion foarte dubios. Totusi, Jones a reusit sa creeze un atac puternic si sa invinga, egalandu-l la puncte pe Williams, 6 din 7. In runda a 8-a Jones l-a invins pe Boris Avrukh din Israel in timp ce Williams l-a depasit pe Danny Gormally.
In runda a 9-a, ultima, ambii jucatori puteau castiga turneul, dar amandoi au terminat cu remiza, Jones cu GM Neil McDonald, si Williams cu Mark Hebden. Performanta lui Jones l-a propulsat spre un ELO de 2600, iar Williams a trecut din nou borna 2500.
http://www.chessvibes.com/plaatjes/londonchessclassic10/r7/winners.jpg
Gawain Jones (dreapta), si Simon Wiliams (stanga), locul 1-2

Shirov, unul dintre ultimii magicieni ai sahului, vine cu o noua realizare in stilul caracteristic, din Bundesliga


Intr-un interviu pe care am inceput si noi sa-l traducem, Viktor Moskalenko spunea la un moment dat: "Au mai ramas doar cativa 'magicieni' in sah, nume ca Shirov, Ivanchuk, Aronian, Anand si tanarul 'model' Magnus Carlsen." Mi se pare ca are mare dreptate, sahul asa cum il stim se afla in schimbare, lucru care se simte mai intai la nivel de elita, si urmeaza sa se resimta ulterior si la nivelurile de mai jos.
Iata o partida spectaculoasa jucata in Bundesliga de catre unul dintre cei 5 'magicieni', dupa cum i-a numit Moskalenko.
http://www.chessvibes.com/plaatjes/hoogeveen10/shirov.jpg 
Alexei Shirov, unul dintre ultimii magicieni ai sahului

Top 10 lucruri pe care ar trebui sa le faca un sahist INAINTE de o partida


Top 10 lucruri pe care ar trebui sa le faca un sahist INAINTE de o partida: