marți, 21 decembrie 2010

Hou Yifan este favorita la castigarea titlului de Campioana Mondiala

Dupa primele partide din Finala Campionatului Mondial, Hou Yifan (China, 2591)conduce cu 1,5-0,5 in meciul cu compatrioata sa Ruan Lufei (2480). Nu ar fi nici o supriza daca ea ar deveni Campioana Mondial, Hou Yifan este in acest cea mai completa jucatoare din circuitul sahului mondial feminin.
Urmatoarea pozitie este dintr-una dintre partidele jucate de catre Hou Yifan la acest Campionat Mondial, in turul 1.


Hou Yifan (dreapta, in timpul partidei cu Serrano)

Heredia Serrano
GM Hou Yifan

Matul zilei (405)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Un studiu pe zi (191)


Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1923  a  maestrului de șah leton  Hermanis Matisons (1894 - 1932), cunoscut ca Herman Mattison. A fost unul dintre cei mai apreciați jucător de șah la începutul anilor 1930 și de asemenea un lider în compoziția finalurilor în șah.

MEMORIALUL REVOLUŢIEI DIN DECEMBRIE ’89 - TURNEU DE BLITZ

MEMORIALUL REVOLUŢIEI DIN DECEMBRIE ’89 
TURNEU DE BLITZ

In data de 22.12.2010 incepand cu ora 1730  se va desfasura un turneu de blitz :
Locul de desfasurare : SALA JUVENTUS BUCURESTI (b-dul Ferdinand 128).
Sistem de joc : elvetian 11 runde

Miniatura zilei (225): Dama... de sacrificiuDupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Edgar Walther - Zellner
cr 1973 · Sicilian Defense: Najdorf Variation (B94)

Antrenamentul zilei [21.12.10] Ocazie... ratata
Smejkal a cedat in fata lui Sax in pozitia de mai jos, dar ar fi putut obtine remiza. Partida s-a dsiputat la Vrbas in anul 1977.


Negrul muta si remizeaza