vineri, 17 decembrie 2010

Memorialul Revolutiei- Rezultate Runda 5, Perechi Runda 6

Rezultate Runda 5

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - Vineri 17 decembrie 2010

UPDATE 21.00
8. Semifinalele Campionatului Mondial Feminin - Hou Yifan s-a calificat in finala


Hou Yifan

Matul zilei (401)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Un studiu pe zi (187)Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1918  a  maestrului de șah leton  Hermanis Matisons (1894 - 1932), cunoscut ca Herman Mattison. A fost unul dintre cei mai apreciați jucător de șah la începutul anilor 1930 și de asemenea un lider în compoziția finalurilor în șah.

Visul unui sahist


Pe vremea cand jucam sah mai des, de multe ori aveam vise cu...sah. Ma visam castigand partide-cheie pe care in realitate le pierdeam mai mereu, compensam prin vise esecurile din sahul real. Si de cate ori nu m-am visat iesind campion! Campion de Juniori? Campion National? Nu, prieteni, este prea putin, in vise modestia nu isi are locul! 

Unul din visele mele preferate este cel in care faceam parte dintr-o superechipa: Botvinnik, Tal, Petrosian si...eu! Eu eram tanarul talentat, promovat intr-o echipa de corifei datorita potentialului sau foarte mare :-) In general, un meci tipic avea loc cam asa: Botvinnik si Tal faceau 2-0, Petrosian baga remiza de rigoare, iar eu ramaneam ultimul si obtineam rezultate variabile, iar esecurile mele erau privite cu ingaduinta de catre coechipierii mei, deoarece meciurile se castigau oricum pe banda rulanta. In visele mele imi petreceam multe seri alaturi de Botvinnik si Petrosian, care imi analizau partidele si imi dadeau tot felul de sfaturi. Tal bineinteles nu prea isi pierdea timpul cu noi, el era mai boem, se stie.
Ma rog, despre visele mele sahiste o sa mai am ocazia sa povestesc. Dar iata in continuare cum arata visul unui Maestru FIDE, Dennis Monokroussos, cel care are un foarte bun site despre sah, The Chess Mind.

Kilkenny Masters, sau de ce le place unora sa se duca la turnee de sah

Kilkenny Masters are reputatia unui turneu placut, unde merita sa te duci. Am incercat sa aflam cam ce ar putea sa atraga sahistii, in afara de ...sah. Kilkenny este o frumoasa asezare medievala in Irlanda, si poza de mai jos estre graitoare in aceasta privinta:
http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2a/KilkennyCastlePS.jpg

Castelul Kilkenny, simbolul unui oras medieval

 Un obicei medieval care s-a pastrat pana in ziua de azi este bautul de bere, si aici Kilkenny nu sta deloc rau:

Kilkenny pression.JPG
Bere 

Miniatura zilei (224): Mat... neaparat!Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Bela Perenyi -Laszlo Eperjesi
Budapest 1974 · Caro-Kann Defense: Karpov. Smyslov Variation (B17)

Antrenamentul zilei [17.12.10] Lovitura... in plex


Regele nerocat al negrului este pedepsit printr-o combinatie neasteptata in pozitia de mai jos. Locul partidei: Buenos Aires. Data: 1997. Protagonisti: Ricardi si Campora.