vineri, 10 decembrie 2010

Campionatul National de Sah Rapid, rezultatele si clasamentul dupa ziua intai

Dupa primele 6 runde MM Constantin Lupulescu si WGM Cristina Foisor conduc in finalele Campionatului National de Sah Rapid. Ultimele 3 runde sunt programate maine incepand cu ora 10.

Campionatul National de Sah Rapid - finala masculina

Matul zilei (394)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Un studiu pe zi (180)Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1948  a  MI  Frederic Lazard (20.02.1883 Marsilia- 18.11.1948 Le Vesinet).

Anecdota zilei vine de la Nigel Short

Momentul zilei a 2-a pentru cei care au urmarit transmisiunea in direct de pe siteul oficial al London Chess Classic a fost foarte amuzanta anecdota povestita de catre Nigel Short despre o partida pe care a jucat-o saptamana trecuta in Saint Louis, Missouri, impotriva tanarului GM Ray Robson..
Nigel Short face in fiecare seara spectacol la analizele post-mortem

Campionatul Mondial Feminin Live

Live chess broadcast powered by ChessBomb and Chessdom

London Chess Classic live

Live chess broadcast powered by ChessBomb and Chessdom

Runda 2 partide comentate: Luke McShane calare pe Dragon si cadoul pe care i l-a facut Kramnik lui Nakamura de ziua acestuia

AICI PUTETI VEDEA PARTIDELE!
Varianta Dragonului din Apararea Siciliana este una dintre cele mai salbatice deschideri din sah, si a aparut ieri la London Chess Classic in partida Nigel Short- Luke McShane. A fost un pic neobisnuit sa vedem Dragonul, in special deoarece Luke McShane nu joaca aceasta deschidere de obicei. Ca de obicei in aceasta deschidere, curand pozitia a devenit super-taioasa si extrem de complicata. La un moment dat s-a parut ca Short este la doar cateva mutari de la a lansa un mare atac de mat, dar la modul concret, Negrul a gasit mereu antidot la ideile sale. In criza de timp, Short nu a observat o secventa tactica in urma careia a dost obligat sa schimbe damele, finalul fiind pierdut si fara de sperante pentru el.

Short,Nigel D (2680) - McShane,Luke J (2645) [B76]
2nd London Chess Classic London ENG (2), 09.12.2010

Cupa de iarna cu tinerii "Vanatori"


Comuna Vanatori din judetul Galati va gazdui duminica 12 decembrie miniturneul Cupa de iarna".
Concursul de sah va avea loc in incinta bibliotecii comunale,cu 5 runde,avandu-l ca arbitru de sah pe maestrul Mihai Tufa. Fiecare participant se va prezenta cu tabla si piese de sah. Se vor acorda cupe,medalii si diplome, iar primii 20 de copii clasati vor fi legitimati la Club Sah Diana Galati.
S-au inscris deja peste 100 de copii!

London Chess Classic, runda 2: McShane este lider cu 2 victorii

Runda a 2-a a fost din nou una foarte spectaculoasa, cu unele similaritati fata de prima runda. Din nou au fost 3 partide decise, si din nou remiza s-a stabilit intr-o partida in care Vishy Anand a presat indelung impotriva unui adversar care a scapat pana la urma.
Anand a avut din nou un pion in plus, dar nu a reusit sa castige nici de data aceasta

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - Vineri 10 decembrie 2010

Update 16,51
Piteşti: Competiția de şah "Mici şahişti, mari şahişti" la Palatul Copiilor

Foto: arhivă
Piteşti

Capcane in deschidere (298): Capcana... olimpica

Am deschis o noua serie de articole dedicata "capcanelor" si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.


Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele "cheie" ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).


Yrjo Rantanen 2425 - Juan Manuel Bellon Lopez 2430
La Valletta Malta - Chess Olympiad 1980 · Caro-Kann: Panov-Botvinnik Attack (B13)

1.e4 c6 2.d4 d5 3.exd5 cxd5 4.c4 Nf6 5.Nc3 Nc6 6.Nf3 Bg4 7.cxd5 Nxd5 8.Qb3 Bxf3 9.gxf3 Nxd4


Albul muta si castiga


Antrenamentul zilei [10.12.10] Negru... pe alb

Pozitie din finalul unei partide Mestrovic-Basagic, jucata la Sarajevo in anul 1972.


Negrul muta si castiga