sâmbătă, 4 decembrie 2010

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - sambata 4 decembrie 2010

Update 23,00
7.Rezultatele complete ale primei partide din runda 1 a Campionatul Mondial Feminin

World Women's Chess Championship Hatay 2010

Omul cu prea mult talent


Dragoljub Velimirovic obisnuia sa fie unul dintre cei mai de temuti jucatori de atac din lume, cautand intotdeauna imposibilul. Jocul sau imaginativ a fost comparat cu jocul colorat, care inducea confuzie, al Campionului Mondial Mihail Tal. Stilul sau de joc era unic, provocator si ducea adesea la pozitii pe muchie de cutit. El facea atat de multe mutari riscante incat te intrebai cata pedeapse pot sa indure piesele sale de sah.

Dragoljub Velimirovic iubea sa creeze confuzie pe tabla de sah, crezand mereu ca va gasi pana la urma o iesire frumoasa dintr-o eventuala situatie dificila. El avea suficient talent pentru ca sa scape adesea din situatii dificile, poate 'prea mult talent', dupa cum l-a etichetat Bobby Fischer la un moment dat cand am discutat cu el despre jocul Marelui Maestru si Campion sarb,
              La 68 de ani, Velimirovic nu pare sa o lase mai moale.

Matul zilei (388)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Un studiu pe zi (174)Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1948  a  MI  Frederic Lazard (20.02.1883 Marsilia- 18.11.1948 Le Vesinet).

Top 10 lucruri pe care ar trebui sa le faca un sahist IN TIMPUL unei partide


Top 10 lucruri pe care ar trebui sa le faca un sahist IN TIMPUL unei partide:

O problema pe zi (04.12.2010)


Problema 1
T. B. Gorgiev - Ceskoslovensky Sach - 1929

Albul muta si remizeaza

Cand toate loviturile tactice sunt in favoarea ta...


(TRADUCERE DUPA SPRAGETT ON CHESS)

''Tacticile curg dintr-o pozitie superioara pozitional.''--Bobby Fischer (My 60 Memorable Games)Cu siguranta Fischer nu a fost primul care a enuntat truismul de mai sus, dar in partida mea cu IM Jean Hebert de la Zonalul Canadei din Vancouver 2002 in timp ce ma gandeam la consecintele posibile  ale deschiderii centrului la mutarea 26, mi-au venit in minte cuvintele lui Bobby.

Jean Herbert- Kevin Spraggett, Vancouver, 2002