joi, 25 noiembrie 2010

Matul zilei (379)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Un studiu pe zi (165)


Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1946  a  MI  Frederic Lazard (20.02.1883 Marsilia- 18.11.1948 Le Vesinet).

Botosani: Cristian Atomei, campion la şah de la 13 ani

Adolescentul care a participat până acum la peste 100 de turnee se află printre primii zece şahişti din ţară şi face parte din lotul naţional de juniori. A început să joace şah de la vârsta de şapte ani. A fost autodidact şi a  învăţat singur regulile de la nişte vecini care jucau aproape zilnic, mizând pe o bere.
Cristian Atomei
Botosani: Cristian Atomei

Despre etica jocului de atac

Vechii maestrii stiau tot ce era de stiut  despre sah. Ei au scris carti  in care au dezvaluit lumii intregi cele mai adanci secrete ale jocului nostru fara de varsta. Niciuna dintre cartile noi care se tiparesc azi nu  au nimic de adaugat la contributia vechilor maestrii; ele pur si simplu dovedesc ca vechi maestrii au avut dreptate, oferind cele mai recente exemple!

In particular, Lasker si Steinitz au descris precis ce are de facut un jucator atunci cand are avantaj.

Steinitz (stanga) jucand impotriva lui Lasker (dreapta) pentru titlul mondial

Interviu cu Vladimir Kramnik: De la Steinitz la Kasparov -partea a 6-a

AICI PUTETI CITI PARTEA 5- EUWE

AICI PUTETI CITI PARTEA 4- ALEHIN

AICI PUTETI CITI PARTEA 3- CAPABLANCA

AICI PUTETI CITI PARTEA 2- LASKER

AICI PUTETI CITI PARTEA 1- STEINITZ

Interviu realizat in 2005, de Vladimir Barsky.

Desi realizat cu ceva timp in urma acest interviu ne dezvaluie viziunea, si o parte din ideile interesante ale unui Campion Mondial de Sah [Vladimir Kramnik] cu privire la evolutia jocului de sah si descoperirii si aplicarii principiilor ce guverneaza sahul de la primul Campion de Sah si pana la Kasparov.Partea a 6-a: BOTVINNIK
Al 14-lea Campion Mondial de Sah, Vladimir Kramnik, discuta cu Vladimir Barsky, impartasindu-ne ideile sale despre ceilalti 13 campioni mondiali de sah …..

Miniatura zilei (217): Karjakin a luat mat in 12 mutari!Dupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.
In partida urmatoare, Negrul putea sa cedeze linistit inca de la mutarea 8! El a mai efectuat doua mutari dupa care a fost nevoit sa cedeze, intrucat urma sa ia mat la mutarea 12! Toate acestea sunt surprinzatoare, mai ales ca la Negru a jucat Sergey Karjakin, un jucator cu un ELO de 2760! Totusi, si un super-GM este om, mai ales ca este totusi vorba de o partida de blitz... 

Andreikin,D (2683) - Karjakin,S (2760) [A27]
Campionatul Mondial de Blitz, 11.2010

Antrenamentul zilei [25.11.10] Avantaj... de dezvoltare
Pozitie dintr-o partida Haletzki - Kurre, jucata la Bad Kissingen in anul 1992.