miercuri, 24 noiembrie 2010

Cupa Juventus, rezultate runda 1, perechi runda 2

Cupa Juventus

Lista de jucatori

Matul zilei (378)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Un studiu pe zi (164)


Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1946  a  MI  Frederic Lazard (20.02.1883 Marsilia- 18.11.1948 Le Vesinet).

Azi incepe in Bucuresti "Cupa Juventus"

SPORT CLUB JUVENTUS BUCURESTI

Organizeaza in perioada 24.11 – 30.11.2010 
Cupa Juventus

Dvoretsky: "In Rusia, sahul nu este bine organizat in general " (2)

AICI PUTETI CITI PARTEA I
In data de 11 noiembrie 2010, cu ocazia Memorialului Tal, cunoscutul mare antrenor si scriitor de carti de sah Mark Dvoretsky a acordat un interviu pe larg siteului web ChessVibes. Interviul a durat doua ore si va fi publicat in mai multe parti.
The Dvoretsky interview, part 1
In cartea dumneavoastra "Secrets of Chess Training" ati analizat multe deficiente tipic ale sahistilor americani. Ce deficiente vedeti in jocul sahistilor din alte tari (cum ar fi Anglia)?

Sa jucam un sah simplu (5)

AVANPOSTURI

 Tuturor ne place sa atacam. Fiecare sahist se viseaza stand relaxat intr-un fotoliu si sorbindu-si ceaiul, in timp ce adversarul, cu capul prins in maini, se zbate disperat sa evite un mat in 3 ce pare iminent. Dar de unde apar aceste atacuri de mat? Simpla actiune de a impinge una sau doua piese in directia generala a regelui advers nu consituie un atac. In general un atac cu sanse de succes nu poate fi lansat decat de pe o pozitie favorabila in centrul tablei. Aceasta 'pozitie favorabila' poate sa ia cele mai diferite forme, iar cea mai simpla dintre ele este un avanpost
Dupa cum o sugereaza hiar numele, un avanpost este un camp favorabil pozitiei de pe tabla care poate fi ocupat cu usurinta si de unde se pot controla sau cuceri campuri din jumatatea adversarului. Pentru a fi folositor un avanpost trebuie sa fie in mod ferm sub control si in mod ideal este protejat de un pion. Adversarului nu trebuie sa i se dea oprtunitatea de a va impiedica accesul la avanpostul dumneavoastra, asa ca avanpostul trebuie sa fie imun la atacuri ale pionilor adversarului.
Ultima conditie este de departe cea mai importanta si poate fi considerata proprietatea definitorie a unui avanpost.

Capcane in deschidere (292): Gambit... fara voie
Am deschis o noua serie de articole dedicata "capcanelor" si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.


Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele "cheie" ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).


Andreas Schmied 2128 – Rolf Schlindwein 2426
Untergrombach Open 2003 · Budapest Gambit: Fajarowicz Variation (A51)


1.d4 Nf6 2.c4 e5 3.dxe5 Ne4 4.a3 b6 5.Qc2 Bb7 6.Nc3 Nxc3 7.Qxc3 a5 8.Nf3

Antrenamentul zilei [24.11.10] La donna e mobile
Final reusit dintr-o partida Ftacnik - Kaminski, jucata la Polanica-Zdroj in anul 1995.

GRAND PRIX IASI 2010 Etapa IV, 25.11. - 28. 11. 2010


Asoc. Jud. de Sah Iasi         D.S.J. Iasi           C.S. Politehnica Iasi
Primaria Iasi
Va invita la

 GRAND PRIX IASI 2010

Etapa IV, 25.11. - 28. 11. 2010


Vor exista 4 etape (februarie, martie, iunie, noiembrie) + Turneul Inter. “M. Sadoveanu” ed.XXV, urmate de o finala sistem eliminatoriu in decembrie 2010.
A.Open general, elvetian, 7 runde, jucatori legitimati la cluburile sportive afiliate la F. R. Sah.