marți, 23 noiembrie 2010

Braila: Brăileanul Ionel Balcan este instructor de şah de la vârsta de 17 ani

Scris de Marian Gheorghe pe http://www.adevarul.ro/locale/braila/Portret-_Braileanul_Ionel_Balcan_este_instructor_de_sah_de_la_varsta_de_17_ani_0_374962710.html
Ionel Balcan, la unul dintre marile turnee de şah
Brăila: Ionel Balcan, la unul dintre marile turnee de şah
Este fondatorul şi sufletul Clubului Sportiv „Orizont 64" Brăila, pepinieră pentru copiii şi juniorii îndrăgostiţi de sport, care are nu mai puţin de 12 secţii în componenţă.

Editia a 7-a a turneului de blitz "Sah cu Ceausescu": a castigat din nou Vlad Jianu!

AICI PUTETI VEDEA UN ALBUM FOTO CU POZE REALIZATE DE CATRE ADRIAN STANCA SI NICU JELTOPOP! 
AICI PUTETI VEDEA UN ALBUM FOTO CU POZE REALIZATE DE COSTIN BEIU!

Pentru prima data in scurta istorie a turneelor noastre de blitz un jucator a castigat a 2-a oara una dintre editii.  Au mai fost cazuri cand jucatori cu o editie castigata au luptat cu sanse pentru o a 2-a victorie, Cosma Ioan si Voiteanu Gabriel avand si cate o editie castigata si alte cateva clasari pe podium la turneele noastre. Deloc surprinzator, primul jucator care a reusit aceasta este un mare maestru, Vlad Jianu (caci despre el e vorba), cel care a fost singurul GM aflat ieri pe lista de start.
GM Vlad Jianu a venit din nou cu aceeasi placere la turneul nostru, ceea ce ne bucura foarte mult, si mai ales ne surprinde placut. Ne surprinde deoarece noi am ales sa dezvoltam turneul 'in jos', incercam sa strangem cat mai multi jucatori si sa dam cat mai multe premii speciale, si cu timpul sa le marim. In aceste conditii, aparitia unor jucatori de calibrul lui Vlad Jianu ne bucura foarte mult, deoarece ne dam seama ca premiile oferite nu au cum, deocamdata, sa constituie o motivatie. Speram ca in viitor sa gasim si ceva sponsori, pentru ca jucatorii buni si foarte buni bucuresteni sa aiba si o motivatie legata de premiile banesti...Pana atunci, incercam sa compensam un pic lipsa sponsorilor prin stabilirea unor 'reguli' un pic mai flexibile, in ideea relaxarii atimosferei.


Vlad Jianu, un mare maestru care a coborat printre 'muritorii' sahului pentru a le arata acestora cum se joaca blitz

AICI SE POT VEDEA CATEVA PARTIDE DE LA "SAH CU CEAUSESCU" blitz editia a 7-a

Matul zilei (377)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Un studiu pe zi (163)


Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1946  a  MI  Frederic Lazard (20.02.1883 Marsilia- 18.11.1948 Le Vesinet).

Judit Polgar, in revenire de forma in ultima vreme

http://4.bp.blogspot.com/_Q0lTtPVTG40/TOnbv5MtKCI/AAAAAAABjgo/jhNg2lMyeBA/s1600/Judit%2BPolgar.jpg
 Judit Polgar ramane cea mai buna jucatoare din lume
Judit Polgar a reusit in Mexic unul dintre cele mai bune rezultate ale sale din ultimii ani, si pare sa-si recastige forma buna de odinioara. Chiar daca a fost doar un eveniment de sah rapid, victoria este semnificativa prin valoara adversarilor pe care i-a invins, 2,5-1,5 cu Ivanchuk respectiv 3,5-0,5 cu Topalov. Desi nu a jucat prea mult in ultimii ani, Judit a demonstrat ca joaca in continuare un sah de cel mai inalt nivel.

Iata in continuare o partida recenta jucata de catre Judit:

Polgar,Judit (2686) - Milliet,Sophie (2375) [C63]
Trophee CCAS GpA d'Adge, 11.2010

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - Marti 23 noiembrie 2010

UPDATE 8.45
7. 4th Rijeka Open - clasament final- romanii au avut rezultate modeste

Dvoretsky: "Deschiderea nu este cel mai important lucru in sah!" (1)

In data de 11 noiembrie 2010, cu ocazia Memorialului Tal, cunoscutul mare antrenor si scriitor de carti de sah Mark Dvoretsky a acordat un interviu pe larg siteului web ChessVibes. Interviul a durat doua ore si va fi publicat in mai multe parti.

The Dvoretsky interview, part 1

Care au fost antrenorii dumneavoastra in sah in trecut?

Miniatura zilei (216): Saritura... caluluiDupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Waserski - Godes
Sverdlovsk 1975 · Sicilian Najdorf:  6.Bg5 Nbd7 (B94)

Antrenamentul zilei [23.11.10] Unde dai... si unde crapa
O finalizare frumoasa dintr-o partida Czerniak - Shapiro, jucata la Netanya in anul 1961.