luni, 22 noiembrie 2010

Matul zilei (376)Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Un studiu pe zi (162)


Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1946  a  MI  Frederic Lazard (20.02.1883 Marsilia- 18.11.1948 Le Vesinet).

O partida superba din campionatul pe echipe al Regatului Unit marca Stuart Conquest

Partida care urmeaza este, fara indoiala, una dintre cele mai bune partide jucate in acest inceput de nou sezon 4NCL, care a inceput acum 2 saptamani. Ea este jucata de catre fostul campion al Angliei, Stuart Conquest, iar acesta considera ca este vorba despre 'una dintre cele mai bune combinatii realizate vreodata de mine'.

http://sphotos.ak.fbcdn.net/hphotos-ak-ash2/hs109.ash2/38796_1477992304338_1069675398_1354464_4806623_n.jpg

Gourlay,Iain (2367) - Conquest,Stuart (2529) [A07]
4NCL White Rose vs Guildford, 2010
[Malcolm Pein]

Stiri din sah - 24 de ore din 24 - Luni 22 noiembrie 2010

UPDATE 13.01
1. Nazi Paikidze conduce in Campionatul Rusiei feminin


„Cupa Toamnei la şah” pentru elevii sectorului 2

Primăria Sectorului 2 şi Sport Club Juventus Bucureşti au organizat în zilele de sâmbătă, 20 noiembrie şi duminică, 21 noiembrie a.c., competiţia de şah „Cupa Toamnei” – ediţia 2010.

Kasparov, Donner, si infinitul regres al cunoasterii (1)

Traducerea unui articol de Arne Moll

Săptămâna trecută, într-un meci important pe echipe, adversarul meu a jucat o variaţie inocenta împotriva deschiderii mele favorite. Eram destul de bine pregătit pentru această întâlnire, dar nu mă uitasem pe această variaţie particulara, deoarece este jucata foarte rar. La tabla, am ştiut că ma uitasem o dată la această linie în
detaliu, şi găsisem, de asemenea, o modalitate frumoasa de a-i face fata – dar, spre supararea mea, nu am putut sa mi-o amintesc atunci.

Timp de câteva minute am încercat să recuperez cunoştinţele pierdute din adâncurile memoriei mele, dar fără rezultat, aşa că am decis să fiu practic şi să joc, în loc, o mutare naturală. Mai tarziu în joc, într-o poziţie normală pentru jocul de mijloc, în loc sa joc niste mutari naturale, am văzut deodată o amuzanta mutare intermediara, care-mi slăbea flancul regelui, dar complica foarte tare poziţia. Am început rapid sa calculez consecinţele mutarii, şi începuse să-mi placa din ce in ce mai mult. După ceva timp, deoarece nu am putut găsi o combatere clara, am jucat-o.
Lucrul ciudat este că tot timpul cât am contemplat această mica mutare nebuna, eram complet conştient de "urâţenia" ei, despre cat de total "nenaturala" părea, şi despre cat de antipozitionala era cu adevărat fundamentarea ei. În ciuda acestui fapt, am decis că merita riscul, şi ca oferea schimbări interesante in luptă. Din păcate, s-a dovedit ca mutarea a fost destul de uşor de respins, şi am ramas cu un flanc al regelui destramat, ce ce s-a transformat într-un zero pentru echipa mea. (Desi am castigat meciul.)Interviu cu Natalia Pogonina

Interviu cu WGM Natalia Pogonina, oferit pentru Radio Xadrez Blog, cu cateva zile inaintea inceperii Olimpiadei din Rusia
natalia pogonina
Radio Xadrez - In primul rand, am vrea sa stim: ai jucat intotdeauna sah in mod exclusiv, sau esti interesata si de alte sporturi? Uitandu-ne pe frumoasele poze de pe siteul tau, ni se pare ca ai fi putut fi o frumoasa patinatoare pe gheata sau o gimnasta olimpica. A fost mereu numai sahul?:-)

Probleme de logica la inceput de saptamana (60)

40
Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru "demarajul" mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.


Problema 1


Doi frati au mostenit o turma de oi de la tatal lor, si au primit pe fiecare oaie acelasi numar de Euro cate oi erau in turma. Banii le-au fost dati in bancnote de 10 Euro, si un rest de cateva monede de 1 Euro. Au impartit banii prin punerea banilor pe masa, si prin luarea a cate o bancnota, alternativ, pana nu au mai ramas bancnote pe masa.

Capcane in deschidere (291): Inselatorul Atac Trompovsky
Am deschis o noua serie de articole dedicata "capcanelor" si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.


Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele "cheie" ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).


Vladimir Seredenko 2370 - Bolat Asanov 2200
Alma-Ata 1989 · Trompovsky Attack (B32)

Antrenamentul zilei [22.11.10] Joc de mijloc... la final
O excelenta combinatie din finalul unei partide Kharlamov - Terentiev, jucata in anul 1995.


Albul muta si castiga