vineri, 19 noiembrie 2010

Matul zilei (373)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Un studiu pe zi (159)


Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1935  a  MI  Frederic Lazard (20.02.1883 Marsilia- 18.11.1948 Le Vesinet).

Aronian vs Nakamura la Campionatul Mondial de Blitz

Aronian il invinge pe Nakamura intr-o partida decisiva.


Cand regele o ia razna pe tabla....

Publicam mai demult un articol cu titlul "Nopti albe in Sankt Petersburg cu putina vodka, si un maestru obscur invingandu-l intr-o maniera senzationala pe Korchnoi!" 

Tema principala a articolului respectiv era acea o partida superba, in care regele Albului se alatura atacului condus de acesta, pe tabla existand in continuare figuri grele! Iata un alt exemplu de partida nebuna, o partida jucata intr-un turneu open in Olanda acum cativa ani. Sa remarcam ca si de data aceasta, jucatorul care are castig de cauza este cel considerat mai slab.

http://photo.goodreads.com/books/1181398860l/1146743.jpg

Interviu special cu Yusupov (1)


Arthur Yusupov: "Pentru a invata cum sa primesti o infrangere amara, trebuie sa suferi multe asemenea infrangeri"


Intre 4 si 12 noiembrie a avut loc la Barcelona turneul de sah Magistral Casino de Barcelona 2010, la care au luat parte 10 GM. Unul dintre acesti GM a fost cunoscuta legenda a sahului, de trei ori seminifinalist al circuitului Campionatului Mondial, germanul Arthur Yusupov, care a aratat un excelent sah de lupta si a carui prezenta a cauzat un mare interes printre spectatori.

INTERVIU
De Ana Matnadze


Stiri din sah - 24 de ore din 24 - Vineri 29 septembrie 2010

Fotografia zilei: un sahist concentrat la maxim, in timpul unei partide...amicale, jucate in parc!

UPDATE 17.10
2. Superfinala Rusiei feminin-  Nadezhda Kosintseva este pe locul 1 dupa 3 rundeClasament dupa 3 runde:

Miniatura zilei (215): Joc... descentratDupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Hiermann Dietmar - Karol Pinkas
It (open) 1992 · Center Game: Berger Variation (C22)

Antrenamentul zilei [19.11.10] Opozitie... feminina
Pozitie din finalul unei partide Mikhail Botvinnik - Jan Hein Donner, jucata la Nordwijk in anul 1965.


Albul muta si castiga