miercuri, 17 noiembrie 2010

Matul zilei (371)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Un studiu pe zi (157)


Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1928  a  MI  Frederic Lazard (20.02.1883 Marsilia- 18.11.1948 Le Vesinet).

Duminica 21 noiembrie la Bucuresti are loc ultima editie pe anul acesta a "Sah cu Ceausescu" blitz!

Sistemul de joc:

Open general de blitz, sistem elvetian, pe durata a 11 runde. Durata partidei 5 minute de fiecare + 3 secunde/mutare (ritm de joc Bronstein). Rugam doritorii sa se inscrie din timp, intrucat locurile sunt limitate!

Locul de desfăşurare: Facultatea de Sociologie si Asistenta Sociala, sediu Bd. Schitu Magureanu nr. 9 , etaj 3. Mijloace de transport in comun:  Mihail Kogalniceanu – 61, 66, 90, 96, 601
Metrou – Statia Izvor


Stiri din sah – 24 de ore din 24 – Miercuri 17.11.2010

UPDATE 20.45
4. Aronian este pe primul loc dupa 2 zile la Campionatul Mondial de Blitz
El are 18,5 din 28 de partide. Maine se disputa ultimele 10 runde

Cum sa atacam cu Albul in Apararea Rusa- o idee pentru jucatorii de atac RELOADED

Acum doua luni traduceam un articol cu titlul "Cum sa atacam cu Albul in Apararea Rusa- o idee pentru jucatorii de atac"
Intre timp cativa GM de top au studiat de zor ideea si s-au apucat sa o puna in practica :-). Mult timp Apararea Rusa a pus probleme mari Albului, fiind considerata o varianta cu tendinte mari de remiza. Aceste vremuri par ca vor apune in curand, tot mai multi jucatori si-au adaugat in repertoriu acest sistem in care Albul face rocada mare si apoi purcede la atac pe flancul regelui fara sa stea prea mult pe ganduri. 
Am vazut varianta jucata de 3 ori la Memorialul Tal. Mai intai Karjakin a castigat la Gelfand, dupa un lung final de pioni si nebuni care se zice ca ar fi fost remiza la joc corect. A doua oara, Nakamura a obtinut pozitie castigata la Kramnik, acesta din urma salvandu-se ca prin urechile acului cu un sah etern. In runda a 8-a Kramnik a incercat din nou sa joace Apararea Rusa impotriva lui Karjakin. Karjakin a castigat intr-o maniera clara si spectaculoasa, care pune momentan sub semnul intrebarii folosirea Apararii Ruse de catre Negru! Cel putin la nivel inalt...
Iata in continuare doua dintre cele trei partide amintite mai sus, Nakamura-Kramnik 1/2-1/2 si Karjakin-Kramnik 1-0

http://www.chessvibes.com/plaatjes/talmem10/r4/nakamura-kramnik2.jpg

Kramnik si Nakamura analizand spectaculoasa partida incheiata cu sah etern | foto: ChessVibes

Interviu cu Vladimir Kramnik: De la Steinitz la Kasparov -partea a 5-a

AICI PUTETI CITI PARTEA 4- ALEHIN

AICI PUTETI CITI PARTEA 3- CAPABLANCA

AICI PUTETI CITI PARTEA 2- LASKER

AICI PUTETI CITI PARTEA 1- STEINITZ

Interviu realizat in 2005, de Vladimir Barsky.

Desi realizat cu ceva timp in urma acest interviu ne dezvaluie viziunea, si o parte din ideile interesante ale unui Campion Mondial de Sah [Vladimir Kramnik] cu privire la evolutia jocului de sah si descoperirii si aplicarii principiilor ce guverneaza sahul de la primul Campion de Sah si pana la Kasparov.Partea a 5-a. Max Euwe

Al 14-lea Campion Mondial de Sah, Vladimir Kramnik, discuta cu Vladimir Barsky, impartasindu-ne ideile sale despre ceilalti 13 campioni mondiali de sah …..

O partida din campionatul pe echipe al Regatului Unit

4NCL campionatul Regatului Unit pe echipe, aflat acum la al 18-lea sezon, se dovedeste un mare succes, lucru demonstrat inca din primul weekend care a avut loc la inceputul lui noiembrie. Marele maestru olandez Sergei Tiviakov a avut o aparitie surprinzatoare pentru echipa "Pride and Prejudice" care a castigat meciul contra lui "Chedderton". Desi Tiviakov a avut Albele, el a fost tinut destul de usor remiza de catre IM Jonathan Hawkins.
Intr-un alt meci de nivel inalt al rundei, Gawain Jones l-a invins pe Danny Gormally, dar partida a fost echilibrata pana aproape de final. Desi s-a mutat recent in Australia, asta nu-l impiedica, iata, pe Gawain Jones sa participe in continuare, in mod constant, la competitiile din tara sa.

http://www.chessbase.com/news/2008/gawainjones01.jpg
GM Gawain Jones, 23 ani, ELO 2575


Interviu cu GM Pablo Lafuente

Interviu cu Marele Maestru argentinian Pablo Lafuente a fost luat in timpul Memorialului Cigorin, care s-a terminat recent in St.Petersburg. GM Lafuente a castigat foarte puternicul open Neckar Open, editia a 14-a, in primavara acestui an.
Neckar Open.
Pablo Lafuente in timpul Neckar-Open

Miniatura zilei (214): Atac... canalizatDupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Walter Shawn Browne  - Miguel A Quinteros

Wijk aan Zee (Netherlands) 1974 · Sicilian Defense: Canal Attack. Main Line (B52)


Antrenamentul zilei [17.11.10] Avantaj mic... cu efort mare
Un final neasteptat dintr-o partida Bischoff-Nogueiras, jucata la Havana in anul 1998.


Albul muta si obtine avantaj