marți, 16 noiembrie 2010

Matul zilei (370)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:

Un studiu pe zi (156)


Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1926  a  MI  Frederic Lazard (20.02.1883 Marsilia- 18.11.1948 Le Vesinet).

CURS DE FORMARE A INSTRUCTORILOR DE SAH

CURS DE FORMARE A INSTRUCTORILOR DE SAH

Asociatia Municipala de sah Bucuresti, in colaborare cu Directia de Sport si Tineret a Municipiului Bucuresti organizeaza in perioada 15 noiembrie – 15 decembrie 2010 un curs de formare a instructorilor de sah.
Acest curs se adreseaza celor care doresc sa infiinteze cercuri de sah in scoli sau gradinite precum si celor care doresc sa inceapa o cariera in pregatirea si initierea copiiilor in tainele acestui sport.
Cei care vor sa se inscrie o pot face la domnul Pasarelu Dan Gabriel tel 0745/799.776;   0720/100.341.
Taxa de inscriere este de 100 de lei.

AICI PUTETI DOWNLOADA FORMULARUL DE CERERE INSCRIERE

AICI PUTETI CITI PROGRAMA CURSURILOR

Stiri din sah – 24 de ore din 24 – Marti 16.11.2010

DECLARATIA ZILEI
Iata ce a declarat marele maestru american Hikaru Nakamura dupa remiza impotriva marelui maestru rus si fost Campion Mondial de Blitz Alexander Grischuk din ultima runda de la Memorialul Tal:
"Una din cele mai dezamagitoare ratari din intreaga mea cariera. Oricum, o sa-l distrug pe Grischuk ca pe un bebelus la blitz."
O declaratie neobisnuita pentru lumea sahului. Ea pare venita din lumea boxului, unde Cassius Clay apela pe vremuri foarte des la acest gen de declaratii. Asteptam cu totii replica lui Grischuk, si anticipez ca ea va veni totusi la tabla de sah, caci nici o strategie nu poate fi mai buna decat efectuarea de mutari bune!
UPDATE 12.35
5. Nepal: Luca Ionel pierde prin forfait in runda a 8-a!

Memorialul Tal- cronica ultimei runde, a 9-a

In timp ce ultima runda a Memorialulul Tal a oferit suspansul dorit de catre spectatori, calitatea sahului a cam lasat de dorit. Spre exemplu, Shipov descrie partida Grischuk – Nakamura ca fiind o "partida de o calitate modesta".

Gelfand – MamedyarovAlexandra Kosteniuk s-a alaturat echipei de comentatori | foto: russiachess.org

Botswana a invatat lucruri importante in urma Olimpiadei

Capitanul echipei nationale a Botswanei, Kenneth Boikhutswane, a declarat recent intr-un ziar local ca, in ciuda esecului suferit de catre echipa sa la Olimpiada Sahului din Khanty Mansiysk, Rusia, ei au invatat lectii valoroase.

http://2.bp.blogspot.com/_Q0lTtPVTG40/TK8soF3k5oI/AAAAAAABcxw/eJj4vq_LhpU/s1600/AOL+9.5+-+Connected,+Signed-On+1082010+93521+AM.jpg
Kenneth Boikhutswane, capitanul echipei nationale de sah a Botswanei

In Mexic s-a pus la cale o adevarata sarbatoare a sahului


Topalov, Ivanchuk, Polgar, si Leon Hoyos sunt cele 4 nume mari care vor participa la Turneul de Sah UNAM 2010. UNAM (Universitatea Nationala a Mexicului) sarbatoreste 100 de ani de existenta cum nu se poate mai nimerit,  un turneu puternic de sah....

Sa jucam un sah simplu (4)


In ambele partide din episoadele anterioare, deficienta structurala a Negrului a luat forma unor campuri slabe mai degraba, decat forma unor pioni slabi prin ei insisi. In majoritatea cazurilor aceste doua efecte (campuri slabe, pioni slabi) merg mana in mana, dupa cum vom vedea. Pentru moment, iata o partida in care Albul se foloseste e prezenta unor pioni slabi in jumatatea adversarului pentru a forta piesele acestuia sa-si apere pionii, si sa lanseze apoi un atac de mat, in ciuda absentei damelor de pe tabla.


Andras Adorjan
    

Memorialul Tal- cronica rundei 8

Senzatia rundei a 8-a a fost victoria zdrobitoare a lui Sergey Karjakin la Vladimir Kramnik. Cronica marelui maestru Shipov incepe cu cuvintele “schimbarea de generatii este inevitabila”. In alta ordine de idei, sa notam trezirea 'leului' Shirov, si tributul platit de catre Nakamura si Gelfand lui Capablanca si Alehin.Interviu cu IM Mikhail Mozharov

mozharov

Lovitura neasteptataAm deschis o noua serie de articole dedicata "capcanelor" si/sau greselilor care pot avea repercusiuni imediate la inceputul partidei. Ne-am gandit ca un astfel de subiect ar fi interesant pentru toti cei care vor sa evite pierderea meciurilor chiar la startul lor.


Credem ca e mai bine ca acestea sa va fie prezentate ca diagrame in momentele "cheie" ale combinatiilor, dupa cateva zile urmand ca postul sa fie actualizat cu continuarea din partida, si cu eventualele comentarii aferente (asta daca nu cumva da cineva solutia inainte, cum s-a intamplat cam de fiecare data pana acum).


Hazim Tarakcija - Slavko Rosic
Bosnjaci Open 2004 · Semi-Slav: Meran System: Main line with 9.e4 c5 10.e5 cxd4 11.Nxb5 (D49)

Antrenamentul zilei [16.11.10] Mat... neaparat


Pozitie din finalul unei partide Bednarska-Winkler, jucata la Palavas in anul 1990.