luni, 15 noiembrie 2010

Matul zilei (369)


Vă propun spre rezolvare următoarele diagrame de mai jos:


Un studiu pe zi (155)


Vă propun spre rezolvare următorul studiu din anul 1924  a  MI  Frederic Lazard (20.02.1883 Marsilia- 18.11.1948 Le Vesinet).

Stiri din sah – 24 de ore din 24 – Luni 15.11.2010

UPDATE 15.21
5. Un roman in Nepal- Luca Ionel se lupta pe viata si pe moarte cu redutabilii sahisti nepalezi

Sergiu Grunberg raspunde scrisorii domnului Pavlov


Comentarii asupra scrisorii domnului Pavlov publicata pe site FRSAH

      Scrisoarea Dlui Pavlov,  lasand la o parte speculatiile si inexactitatile continute , vine tarziu si dupa parerea mea, nu face decat sa toarne gaz pe foc prin asa zisa sa impartialitate.  Pe undeva seamana cu cea a dlui Constantin Ionescu si cu a domnului Ioan Dobranauteanu fiindca “ les grands esprites se rencontrent”.

Turnee viitoare in Romania

Actualizare: Vineri 12 noiembrie 2010 ora 20.30

Pentru a putea sa va ghidati mai bine sau sa urmariti turneele care vor fi organizate in Romania in lunile viitoare , am adus mai aproape aceasta rubrica de turnee care se vor desfasura in viitorul apropiat. Aveti aici cateva informatii de baza, si informatii de la organizatori, precum si prospectul complet al competitiei, acolo unde suntem in posesia lui. Asadar pentru a putea sa va gasiti si dumneavoastra turneul aici, si mai ales pentru ca altii sa va gaseasca si sa ajunga la turneele organizate de dumneavoastra, ne puteti trimite cateva repere si chiar un prospect, acolo unde el exista. Venim in sprijinul organizatorilor de turnee si manifestari sahiste, pentru a aduce in fata cititorilor si a tuturor pasionatilor de sah, reperele urmatoarelor intreceri sahiste din Romania.

Pentru a ne putea trimite datele despre competitia pe care dumneavoastra o organizati, puteti trimite un email la una din adresele:

iulian32gr@yahoo.com sau costin_beiu2001@yahoo.com sau rodantero@yahoo.com

Suntem alaturi de orice inseamna sah in Romania si asteptam la aceste adrese si rezultatele de la competitii sahiste, impresii sau ceea ce doriti dumneavoastra cititorii sa ne transmiteti. Asteptam semnalele dumneavoastra si nu uitati ca stradaniile si eforturile de a incerca sa organizati un eveniment sahist nu sunt complete daca nu sunt vazute si citite, impartasite si gustate de iubitorii sahului romanesc. Numai in acest mod putem sa aducem cat mai multi oameni catre sah iar competitiile noastre sa fie populate de cati mai multi sahisti, chiar peste asteptarile noastre cele mai optimiste! Nu uitati ca numai asa putem sa ii facem si pe altii sa aibe in fiecare zi pofta de viata si de sah!
______________________________________________________________________________________

Turnee care se vor desfasura in curand in Romania

______________________________________________________________________________________

Turneele de sah ale lunii Noiembrie 2010

_____________________________________________________________________

Sahul creste in popularitate

Traducere dupa un articol de Shelby Lyman
http://www.dispatch.com/live/export-content/sites/dispatch/life/stories/2010/11/13/1113-chess1113-gj5ahf80-1dispatch--templatelibrary-lf-i16-large.jpg
Sahul a atras mereu (si continua sa o faca) un numar de aderenti in continua crestere in ai sai 1500 ani de existenta. Practic fiecare tara din lume are jucatori de sah si o Federatie de Sah.

Superfinala Rusiei (feminin) are loc in perioada 16-2 noiembrie 2010

In asteptarea Campionatului Mondial Feminin ce urmeaza sa inceapa la inceputul lui decembrie, avem parte de Superfinala Rusiei, un foarte puternic turneu inchis ce se anunta foarte disputat.
Superfinala Rusiei are loc in perioada 16-27 noiembrie, si beneficiaza de un fond total de premiere de 1.4 milioane ruble (stie cineva cat inseamna asta in Euro?).
Turneul este organizat la Moscova in frumoasa Casa Centrala a Sahului
 
http://www.chessbase.com/images2/2004/russia-china02.jpg
Casa Centrala a Sahului din Moscova
 Lista de participante, este una deosebita participa toate jucatoarele de top pe care la are Rusia in acest moment:

Mircea Pavlov: "Acum ne trebuie calm, raţiune şi echilibru…"

http://sah-conpet.com/sahisti%20romani/PAVLOV_MIRCEA.jpg
Acum ne trebuie calm, raţiune şi echilibru…

Am ajuns să văd şi asta. La marea sărbătoare a şahului mondial Olimpiada 2010, Romania s-a prezentat doar cu echipa feminină.

Cateva lucruri interesante despre GM ROBERT HESS

http://1.bp.blogspot.com/_Q0lTtPVTG40/TN1oV9fmoGI/AAAAAAABhz0/uq10l_Uanvg/s1600/Hess%2B5.jpg

Nume Intreg: Robert Lee Hess II

Probleme de logica la inceput de saptamana (59) 


Cred ca la inceput de saptamana cand nici iarba nu creste, un imbold primit din partea unor probleme de logica ar fi binevenit pentru "demarajul" mintal necesar unei noi saptamani. Sper sa fiti mai inspirati decat sunt eu lunea.

Antrenamentul zilei [15.11.10] Cursa... cu obstacole

  


Un final dintr-o partida Bernstein-Znosko Borovsky, jucata la Petersburg in anul 1909.

Albul muta si obtine avantaj

Miniatura zilei (213): Nunn, scos la tabla... de Gary KasparovDupa cum bine zicea cineva: Studierea miniaturilor aduce multe beneficii. In primul rand, aproape intotdeauna, castigatorul invinge repede pentru ca adversarul lui face ceva (foarte) rau, pe care nu ar fi trebuit sa-l faca in deschidere. In al doilea rand, si legat de primul motiv, invatam ce nu trebuie sa facem. In al treilea rand, si legat de primele doua motive, invatam cum sa punem capat unei partide in care adversarul joaca gresit deschiderea. In al patrulea rand, miniaturile nu cer atat de mult timp pentru a le analiza si a trece mai departe. In al cincilea rand, miniaturile sunt de obicei tactice in natura, asa ca avem oportunitatea sa vedem tactica la lucru in partide. In al saselea rand, putem sa jucam usor intreaga partida din memorie. Si nu in ultimul rand, sunt si foarte interesante de urmarit.

Garry Kasparov - John Nunn

Brussels 1986 · King's Indian Defense: Normal. King's Knight Variation (E60)

1.d4 Nf6 2.c4 g6 3.Nf3 Bg7 4.g3 c6 5.Bg2 d5 6.cxd5 cxd5