vineri, 17 decembrie 2010

Visul unui sahist


Pe vremea cand jucam sah mai des, de multe ori aveam vise cu...sah. Ma visam castigand partide-cheie pe care in realitate le pierdeam mai mereu, compensam prin vise esecurile din sahul real. Si de cate ori nu m-am visat iesind campion! Campion de Juniori? Campion National? Nu, prieteni, este prea putin, in vise modestia nu isi are locul! 

Unul din visele mele preferate este cel in care faceam parte dintr-o superechipa: Botvinnik, Tal, Petrosian si...eu! Eu eram tanarul talentat, promovat intr-o echipa de corifei datorita potentialului sau foarte mare :-) In general, un meci tipic avea loc cam asa: Botvinnik si Tal faceau 2-0, Petrosian baga remiza de rigoare, iar eu ramaneam ultimul si obtineam rezultate variabile, iar esecurile mele erau privite cu ingaduinta de catre coechipierii mei, deoarece meciurile se castigau oricum pe banda rulanta. In visele mele imi petreceam multe seri alaturi de Botvinnik si Petrosian, care imi analizau partidele si imi dadeau tot felul de sfaturi. Tal bineinteles nu prea isi pierdea timpul cu noi, el era mai boem, se stie.
Ma rog, despre visele mele sahiste o sa mai am ocazia sa povestesc. Dar iata in continuare cum arata visul unui Maestru FIDE, Dennis Monokroussos, cel care are un foarte bun site despre sah, The Chess Mind.

Traducere de pe Chess Mind 
 Uneori imi amintesc visele, uneori nu, dar din cate imi dau seama ele sunt rar despre sah. Dimineata aceasta a fost o exceptie, intrucat am avut un vis lung si foarte clar, in centrul visului aflandu-ma chiar eu, invingandu-l pe Viswanathan Anand intr-o partida neoficial de sah rapid (un vis maret, nu-i asa?). Am notat partida, au fost martori la ea, s-au facut poze, iar spre finalul visului chiar am facut un tort cu pozitia finala. Anand s-a purtat foarte frumos si totul a fost superb...
http://www.chessbase.com/images2/2004/monokroussos01.jpg

Dennis Monokroussos, un Maestru FIDE care noaptea viseaza ca invinge Campioni Mondiali

Si apoi m-am trezit. Reactia mea imediata, in timp ce ochii mei erau inca inchisi, iar capul meu inca pe perna a fost: "O, nu! Nu a fost real!!". Trebuie sa spun ca frustrarea a fost mai amuzanta ca orice altceva, m-am simtit aproape ca si cum am fost foarte aproape sa prind un peste gigantic, sau ca si cum as fi nimerit o gaura la golf din prima lovitura fara sa am nici un martor. De fapt, visul a fost atat de puternic incat m-a mentinut in dispozitie buna destul de mult timp.
Si mai amuzant, am reusit sa-mi amintesc o mare parte din mutarile partidei, si m-am apucat aproape imediat sa reconstitui partida. Dupa 2-3 minute, mi-am dat seama ca ceea ce imi aminteam semana foarte mult cu o partida de blitz pe care o jucasem cu o seara inainte, partida pe care o castigasem impotriva unui adversar altfel bun, dar nu chiar atat de bun precum Anand.

Dar voi, cei 7 cititori, aveti vreun vis cu sah de povestit? Marele David Bronstein inventa uneori partide spectaculoase in vise sale...Florin Gheorghiu, a gasit in vis o remiza de studiu intr-o pozitie intrerupta cu Bobby Fischer! Dar voi?

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu