joi, 30 decembrie 2010

Un atac fulgerator si neasteptat sau cum se aplica ideile lui Bruce Lee in sah


Cum actioneaza marii jucatori de atac?

Bruce Lee a realizat ca putine lupte se castiga cu un singur pumn sau o singura lovitura.; mai degraba victoria apartine aceluia capabil sa indure si sa se adapteze la circumstantele aflate in continua schimbare. Intr-o partida de sah se aplica aceleasi concepte: trebuie sa fi in stare sa  te lupti cu advrersarul- chiar daca asta inseamna sa joci pe terenul lui- si in continuare sa fi in stare sa-l surprinzi cu lovituri tactice neasteptate.
http://www.theepochtimes.com/n2/images/stories/large/2009/01/09/BruceLee51666677.jpg
In cazul lui Alehin, asta adesea insemna ca, cele mai diabolice atacuri ale sale se incheiau cu o muscatura de scorpion la capatul unei secvente foarte lungi de mutari complexe. Pentru Tal, asta insemna val dupa val de lovituri tactice pana cand adversarul devenea dezorientat si nu mai putea sa reziste. Pentru Fischer, asta insemna folosirea unei precizii de chirurg si matematice pentru a  inlatura orice rezistenta.

Ce inseamna un mare jucator de atac? Pe scurt, combinarea eficienta a calitatilor tactice personale cu  resursele ascunse ale pozitiei si folosirea acestora pentru infrangerea adversarului de fiecare data.

GM Oleg Korneev nu este deloc un  jucator necunoscut, secvente din partidele sale au mai aparut in trecut pe blogul nostru. Jucatorul rus de 41 de ani are un simt foarte rafinat al initiativei.  In momentul in care adulmeca o oprtunitate de a lansa un atac, Oleg se lanseaza in hatisul complicatiilor cu mare energie, el atacand de obicei fara mila, si cu mare precizie.

Iata spre exemplificare urmatoarea partida dintre Korneev si marele maestru sarb GM Paunovic, partida jucata recent la turneul inchis anual de la Elgoibar (Spania). Ambii jucatori au efectuat rocada pe flancuri diferite, fiecare incercand sa joace la castig pentru a-si imbunatati situatia in clasament.  Iata pozitia dupa 21 mutari:

GM PAUNOVIC
GM KORNEEV


Negrul a supraestimat legarea calului din f3- iar acum Korneev a sesizat ca s-a ivit o sansa pentru a prelua initiativa. El vede ideea unui atac dublu daca reuseste sa isi puna dama pe e4 (atacand f5 si b7) dar este nesigur daca atacul sau va fi suficient de puternic in cazul in care Negrul va incerca sa fuga cu regele.
Korneev incepe sa studieze pozitia mai adanc, cautand idei si resurse ascunse.  El a cautat mult timp, fara succes...dar apoi a vazut ideea! O mutare linistita- cea mai dificila dintre mutarile de atac-  la care Negrul nu va avea un raspuns bun.
22. Bxf5!+ Nxf5 23. Qe4

Acum daca Paunovic ar inapoia figura in plus cu 23... Bxf3 24. Qxf5+ Rd7 25. Qxf3 atunci Albul ar ramane cu un avantaj pozitional consistent, si nu ar merge 25... Qxc4 datorita 26. Rxd6. Desigur, Paunovic a vazut in avans mutarea 22 facuta de Korneev, si a pregatit:

23... Rdf8!? (aparand calul si oferind regelui o cale de scapare) 24. Qxb7+ Kd8


Aceasta este pozitia critica pe care ambii jucatori au vazut-o in avans. Conform analizei lui Paunovic, daca Albul incepe sa dea sahuri atunci regele Negrului scapa pe flancul regelui si  Negrul ramane cu un mare avantaj. Daca Albul incearca sa isi recupereze figura jucand g4, in acest caz Paunovic a considerat ca regele Albului ar deveni de asemenea foarte vulnerabil.

In acest moment Korneev ne arata ca este un mare jucator de atac , 'scotand din el' spectaculoasa mutare...

25. Nxe5 !!


O mutare foarte dificil de anticipat! Deja cu o figura in minus, Albul mai sacrifica una, amenintand mat intr-o mutare, deviind dama negrului de pe campul c5. De notat faptul ca Negrul nu poate sa refuze sacrificiul cu 25... Qc7 deoarece dupa 26. Qa8+ Ke7 27. Qd5 dxe5 28. Rb7 +- Albul are avantaj decisiv.


25... Qxe5!?


Paunovic crede ca Korneev a mers prea departe si ca atacul sau nu mai poate sa inregistreze progrese. Dupa 26. Qa8+ Ke7 Albul ramane curand fara sahuri si este pierdut. Urmatoarea mutare a lui Korneev vine ca o surpriza completa:


26. Qa7 !!
 

Leit Alehin! Muscatura de scorpion, o mutare foarte dificil de gasit la tabla inainte de a efectuat mutarea 22. Albul ameninta mat intr-o mutare ([26... Bxd1 27. Rb8#) Si in loc de 26... Qc5 apoi 27. Rb8 Qc8 28. Rxc8 Kxc8 29. Rb1 este mat fortat.. 

Negrul este lipsit de ajutor


26... Ne7 27. Rb8+ Nc8 28. Qb7!Daca 28...Qe6 atunci  29.Rxd6+!! forteaza matul
[1:0]


Un atac senzational, executat cu orecizie, energie si o mare imaginatie!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu