marți, 28 decembrie 2010

Talentati, dar nu extraordinari

Traducere dupa un articol de Shelby Lyman 
Poate ca una dintre cele mai bune afirmatii despre psihologia jucatorului de sah este cea care se gaseste intr-o mica carte publicata la Moscova in 1926: "The Psychology of Chess Play" (NT- "Psihologia Jocului de Sah") de Dyakov, Petrovsky si Rudik.
http://files.chesscomfiles.com/images_users/articles/11214.jpg


Amanunte suplimentate ne sunt oferite de catre cartea din 1965 "Soviet Chess" de D.J. Richards.
Obiectul studiului citat in ambele carti il reprezinta extraordinarul grup de mari maestrii- inclusiv Jose Capablanca, Emanuel Lasker, Akiba Rubinstein, Carlos Torre, Richard Reti, Savielly Tartakower, Frank Marshall si Efim Bogoljubov - care au participat la Turneul International de la Moscova din anul 1925.
Descoperirile, in urma unei baterii de teste, nu au aratat o aptitudine speciala necesara pentru sah. Surprinzator, abilitatea de a calcula nu este mentionata. La fel de surprinzator, se observa in cadrul studiului ca "Memoria maestrilor nu este exceptionala, in general."
Dar - intotdeauna este un 'dar'- psihologii au descoperit faptul ca "un maestru trebuie sa posede un numar considerabil de abilitati si calitati care se gasesc rar la un individ."
Printre cele 16 calitati listate se numara abilitatea atentiei distributive, o minte contemplativa, puterea gandirii sintetice si imaginatiei, abilitatea de a gandi concret si un intelect activ.
(SURSA: http://www.dispatch.com/live/content/life/stories/2010/12/25/standouts-talentedbut-not-amazingly-so.html?sid=101) 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu