vineri, 24 decembrie 2010

Schimbare de 'garzi' in sahul englez


Gawain Jones si Luke McShane (foto) sunt sahistii englezi care au stralucit in ultima vreme
Pentru cea mai mare parte a ultimelor doua decenii Michael Adams si Nigel Short au fost cei mai buni jucatori din Regatul Unit. Nigel Short a luptat in 1993 impotiva lui Garry Kasparov intr-un meci pentru titlul de Campion Mondial, in timp ce Adams a a ajuns in semifinala, respectiv in finala Campionatului Mondial in sistem KO in versiunea FIDE in 1999 si 2005.

Dar acum Short are 45 de ani, Adams are si el 39 de ani, astfel incat ierarhiile incep sa se schimbe. Impresionantul rezultat al lui Luke McShane (26 ani) la London Chess Classic (loul 1-2 la egalitate cu Magnus Carlsen a coincis cu clasarea lui Short pe ultimul loc la acelasi turneu, astfel incat Short a fost depasit de catre McShane in listele ELO.

Un alt progres semnificativ, dar mai putin mediatizat, l-a inregistrat in ultima vreme Gawain Jones, 23 ani, numarul 5 al Angliei in listele ELO. Gawain Jones a realizat cel mai bun rezultat la Olimpiada din octombrie, si recent a iesit pe locul 1-2 la London Classic Open, la egalitate cu Simon Williams, cu un rezultat de 7,5 din 9, fara infrangere, inaintea unui grup masiv de GM si IM europeni.

Imediat dupa openul de la Londra, Jones a zburat spre Varsovia unde a fost singurul GM englez care a participat acolo. Reezultatul  final de 17.5/26 a fost peste asteptari, si a inclus victorii la GM de top din Ukraina, Germania si Franta.

In timpul acesta David Howell, 20 de ani, numarul 4 al Angliei si de asemenea cel mai tanar GM al acestei tari, a avut rezultate amestecate in acest an. El a inceput sa studieze filozofie la Cardiff, respingand cel putin temporar posibiliatea unei cariere de sahist profesionist. Asa ca, urmatoarea tinta pentru Jones este sa atinga 2600, sa-l depaseasca pe Howell iar apoi, eventual, pe Short.

Una peste alta, aparitia trioului de jucatori sub 27 ani la varful sahului englez nu poate decat sa-i aduca acestuia beneficii.

(SURSA: http://www.guardian.co.uk)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu