vineri, 10 decembrie 2010

London Chess Classic, runda 2: McShane este lider cu 2 victorii

Runda a 2-a a fost din nou una foarte spectaculoasa, cu unele similaritati fata de prima runda. Din nou au fost 3 partide decise, si din nou remiza s-a stabilit intr-o partida in care Vishy Anand a presat indelung impotriva unui adversar care a scapat pana la urma.
Anand a avut din nou un pion in plus, dar nu a reusit sa castige nici de data aceasta

 Toate cele 4 partide au durat 50 de mutari sau mai mult, si prima care s-a incheiat a fost Carlsen-Adams. Carlsen a jucat Deschiderea Engleza si nu a obtinut prea multe (sau nimic) de pe urma deschiderii, dar incepand cu 29.f4 Adams nu a reusit sa mentina balanta pe masura ce controlul timpului de gandire se apropia. Carlsen si-a construit un mic avantaj, dar mutarea a 40-a a lui Adams a fost o eroare grava. Inainte ca aceasta sa se intample Adams avea un pion in minus in schimb avea presiune puternica pe flancul regelui, presiune insuficienta pentru a obtine avantaj dar suficienta pentru a-i face dificultati mari lui Carlsen in a promova pozitia. Dupa mutarea 40, Carlsen a pututu sa forteze schimbul damelor, si a castigat usor finalul rezultat.
 
Partia Short-McShane, a fost foarte disputata, intr-o varianta principala din Siciliana Dragon cu 9.g4. McShane a fost surprins, si a admis ulterior cu modestia ca nu prea stia varianta. Albul a construit o initiativa foarte periculoasa, dar Negrula a gasit mereu metode de a mentine balanta. Pana la urma initiativa Albului s-a dus, si Negrul a inceput sa ia pioni in final. Cand unul dintre pioni era pe cale de a se transforma in dama, Short a cedat.

Ultimul rezultat decisiv a fost Kramnik-Nakamura, o afacere cu adevarat bizara. Parerile sunt impartite: unii considera ca Kramnik a gafat la mutarea a 12-a si a pierdut o piesa, altii sunt de parere ca a fost vorba despre un sacrificiu speculativ.Oricare ar fi adevarul. Kramnik a tras tot timpul tare ca sa dovedeasca ca are compensatie pentru figura. Imediat dupa mutarea 40, Kramnik a avut sansa de a salva partida, dar intrucat a ratata oportunitatea, Nakamura a profitat si a convertit avantajul material in victorie 14 mutari mai tarziu.

Se parea ca Anand il va invinge pe Howell cu Negrul, dar acesta, desi avea un pion in minus, si-a coordonat perfect piesele intr-un final de dama+turn+pioni, si a tinut remiza.
Dupa doua runde clasamentul arata surprinzator. Un presupus outsider - McShane - conduce cu un scor perfect, in timp ce Campionul Mondial se afla aproape de subsolul clasamentului (datorita sistemului de punctare 3-1-0) iar Nakamura este pe locul 2, in ciuda faptului ca a avut doua negre impotriva ultimilor doi Campioni Mondiali.
Ramaneti pe aproape, vom posta si ceva partide comentate. Nu de catre noi, ci de catre specialisti! Distractia continua azi!

Clasament dupa doua runde:
1. McShane 6 (+2)
2. Nakamura 4 (+1 =1)
3-5. Kramnik, Carlsen, Adams 3 (+1 -1)
6. Anand 2 (=2)
7. Howell 1 (=1 -1)
8. Short 0 (-2)

Perechi runda 3:
McShane - Kramnik
Adams - Short
Anand - Carlsen
Nakamura - Howell

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu