duminică, 19 decembrie 2010

Interviuri cu participantele la Campionatul Mondial: Dronavalli Harika


Dronavalli Harika: "Ar fi fost foarte bine daca ar fi jucat doua jucatoare din India si doua din China in semifinale"

Anastasia Karlovich- Ce asteptari aveai de la acest Campionat Mondial?

Dronavalli Harika- Ca sa fiu sincera nu aveam nici o asteptare deoarece inainte de acest campionat am avut un program foarte incarcat. A trebui sa joc la Olimpiada, iar apoi la Jocurile Asiei pentru India la prima masa. Timp de trei luni nu am fost pe acasa, ori eram la turnee ori in cantonamente.Asa ca nu am avut mult timp ca sa ma pregatesc in mod special pentru Campionatul Mondial. Am venit aici fara nici o pregatire, asa ca ma pregateam 3-4 ore inaintge de partie si apoi ma duceam sa joc. Am avut noroc ca nu am jucat cu cele mai puternice adversare. Putea sa fie Alina Danielian in loc de Tatyana Shadrina, Pia Cramling in loc de Maria Muzychuk sau Aleksandra Kosteniuk in loc de Ruan Lufei.

A.K- Te-a ajutat cineva in timpul turneului?

D.H- Nu ma asteptam nimic de la acest turneu, asa ca nu avea rost sa aduc vreun secund. Dar pana la runda a 2-a am avur o prietena cu mine – Meenakshi Subbaraman. Ea m-a ajutat mult, nu a trebuit sa fac nici o treaba. Spre exemplu ea gatea pentru mine, pentru ca eu nu mananc deloc carne.

A.K
- A fost dificil sa joci cu o compatrioata in prima runda?

D.H- Da este mai dificil decat sa joci cu cineva necunoscut. Ea avea un ELO de 2230 dar acum doi ani a avut aproape 2400, asa ca este destul de puternica. In prima partida m-am simtit obosita si am facut remiza dar in partida a doua m-am hotarat sa ma mobilizez mai bine si am castigat.

A.K- Cuma fost meciul al doilea? Mi s-a parut mie, sau l-ai castigat usor?

D.H- Da, am castigat ambele partide. In timpul zilei de pauza de dupa primul meci am pregatit o varianta noua timp de 7 ore. Varianta s-a jucat in partida asa ca a fost usor pentru mine si am castigat. Partida a doua a fost buna de asemenea. Jucam cu piesele albe pentru o remiza. La un moment dat ea a gresit grav si a pierdut din nou.

A.K- Al 3-lea meci a fost cu adevarat nervos si s-a decis la Armageddon…

D.H- Aproape ca am castigat partida la timp clasic cu Albele impotriva Mariei Muzychuk dar am ratat victoria. In meciurile knockout o partida decide multe. Asa ca este pacat ca am ratat o sansa buna in prima partida. Am jucat cu Negrul in partida a 2-a si am facut remiza. Am castigat prima partida de sah rapid si asta de obicei inseamna sanse mai bune de a castiga meciul. Am fost foarte dezamagita de mine pentru ca i-am dat ocazia sa egaleze scorul in partida urmatoare. Am pierdut de asemenea prima partida de blitz, asa ca inainte de a doua partida de blitz m-am gandit “Nu pot sa pierd asa, este ultima mea sansa acum. Trebuie sa fac tot posibilul aici." Asa ca m-am zbatut mult. Aveam experiente anterioare cu partidele de Armageddon asa ca m-am hotarat sa aleg piesele Negre. Asa ca am intrat intr-o pozitie mai rea datorita unei mutari stupide facute in deschidere. Nu ma uitam prea mult la timp, pur si simplu jucam pozitia. Brusc am vazut ca ea mai avea doar doua secunde pe ceas. Atunci am inceput sa joc pur si simplu rapid...

A.K- Am observat ca inainte de a 2-a partida de blitz si Armageddon nu ti-ai parasit locul asa cum fac de obicei alti jucatori, Stateai in acelasi loc si pareai foarte concentrata. La ce te gandeai in acele momente?

D.H- Incercam sa ma motivez, gandindu-ma ca este ultima mea sansa de a castiga si ca trebuie sa o fac, ca ar trebui sa fac tot posibilul. Am reusit cu Muzychuk dar nu si cu Ruan Lufei.

A.K- Ce s-a intamplat in meciul cu jucatoarea din China?

D.H- In turul al 4-lea m-am simtit un pic obosita dupa baraj. M-am hotarat sa joc o deschidere la acare ea nu se astepta, si am obtinut o pozitie foarte comfortabila. Eram in mod clar castigata. Daca am un ELO de 2500 ar trebui sa fiu in stare sa castig asemenea pozitii! Daca as fi castigat acea partida sunt sigura ca as fi ajuns in semifinale. Este pacat ca nu am incheiat acel meci in partidele de timp clasic deoarece se pare ca Ruan Lufei joaca foarte puternic in faza de baraj. Ea le-a castigat pe toate.

A.K- Per total, esti multumita cu rezultatul tau aici?

D.H- Da sunt multumita dar de asemenea sunt un pic suparata. Dupa ce am ajuns pana aici, si am castigat acele meciuri de baraj, ar fi trebuit sa iasa un pic mai bine. Oricum am multi ani in fata mea si sper ca intr-o zi sa ajung Campioana Mondiala. Sper de asemenea sa imi iau titlul masculin de GM, deja am 2 norme.

(SURSA: http://wwcc2010.tsf.org.tr/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu