duminică, 12 decembrie 2010

Interviuri cu participantele la Campionatul Mondial Feminin: Yelena Dembo“O sa incerc sa ma razbun!”
 Anastasia Karlovich- Cum te-ai pregatit pentru acest Campionat Mondial si ce asteptari ai?

Yelena Dembo
- Ca sa fiu sincera dupa Campionatul Mondial din 2006 din Ekaterinburg nu ma asteptam la nimic deoarece am pierdut in prima runda acolo si am plecat acasa. Astfel, daca luam in considerare faptul ca adversara mea din primul tur a fost mai puternica decat acum 4 ani (in primul tur Yelena Dembo a jucat impotriva jucatoarei Munguntuul Batkhuyag - AK), ma astaptam la o lupta foarte grea. Este clar ca speram sa castig dar nu eram sigura de victoria mea. Pregatirea pentru turneu a fost destul de normala- m-am uitat cum joaca adversarele mele, ce le place si ce nu le place, cum sa-mi construiesc jocul si tot asa.

A.K- Ce poti sa ne spui despre meciul cu Munguntuul Batkhuyag?

Y.D
- Cele doua partide de sah clasic s-au incheiat remiza, dar ambele au fost destul de interesante, in special, desigur, prima. Am obtinut un avantaj destul de mare dar din pacate nu am reusit sa castig. Asa ca a trebuit sa joc partidele de baraj, dar sincer cred ca aveam sanse mai bune. Obisnuiam sa joc mult sah rapid si blitz si ma tem ca adversara mea nu are atat de multa practica de genul asta. In prima partida de rapid am intrat intr-o pozitie mai rea dar am facut remiza. An partida a 2-a am avut de asemenea o pozitie mai rea dar am sacrificat un pion si am creat unele complicatii pe tabla. Pana la urma am reusit sa castig in criza de timp a adversarei.

A.K- Cum ai reusit sa castigi al doilea meci, cel cu Tatiana Kosintseva?

Y.D
- In primul rand mi-am facut un frumos cadou de ziua mea (8 decembrie- AK). Ceva total ireal s-a intamplat in prima partida! Am fost absolut pierduta dupa deschidere. Am ruinat o pozitie destul de buna.Daca ea juca 22.h5 puteam pur si simplu sa cedez. Mutarea mea 21. ... g6 a fost teribil de slaba, la fel si Qa5 si Bd8. Cel mai interesant lucru este ca nu am vazut ca adversara mea putea sa raspunda cu 22.h5! Tatal meu, care urmarea partida pe Internet, nu a vazut nici el mutarea, dar sotul meu a vazut-o imediat. Probabil ca nici Tanya nu a vazut-o, altfel e greu de imaginat ca nu o facea. Apoi ea a inceput sa faca unele mutari ciudate. Am avut senzatia ca in criza de timp ea nu mai putra sa vada nimic. Nu pot sa zic ca am realizat ca as putea sa castig partida. Eu doar incercam sa joc pana la capat. Cand ea a jucat Rd8 pur si simplu nu am inteles mutarea. Poate ca Tatiana s-a gandit ca va lua la g6 si ca eu nu o sa am timp sa iau la h4...Poate a fost un fel de orbire. Oricum, pozitia era deja pierduta de catre Alb.
Inainte de a 2-a partida m-am hotarat sa joc normal, fara sa ma gandesc la remiza. Cred ca sa te gandesti la remiza este o modalitate de a pierde o partida. Asa ca eram gata de lupta si practic am obtinut ceea ce am vrut- o pozitie foarte taioasa cu sanse de ambele parti. Cred ca pozitia mea era un pic mai buna dupa deschidere dar nu m-am folosit de aceasta sansa si am ajuns la o pozitie foarte pasiva.Apoi am sacrificat un pion si am crezut ca totul este bine, dar asta nu a pus capat problemelor. Totusi, deoarece aveam mai mult timp de gandire, sansele de a gresi erau mai mici decat sansele adversarei mele. 

A.K- In turul urmator vei juca cu Zhao Xue din China. Cum sunt rezultatele tale cu jucatorare din China?

Y.D
- Ca sa fiu sincera rezultatele mele impotriva jucatoarelor chineze nu sunt foarte bune. Am fost invinsa de catre Hou Yifan de doua ori. Am pierdut de asemenea la Xu Yuhua si Zhao Xue in timpul Olimpiadei din 2006. Asa ca ar trebui sa incerc sa ma razbun! (NT- Yelena Dembo a fost invinsa cu 1,5-0,5)

A.K- Ai vreun pronostic in legatura cu cine va castiga Campionatul Mondial?

Y.D
- No, nu am nici un pronostic acum- aproape oricine poate sa castige. Si nu m-am uita inca pe partide ca sa am o opinie despre cine este in forma buna si cine bu deoarece am jucat tot timpul, fara pauza.

(SURSA: http://wwcc2010.tsf.org.tr/)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu