joi, 16 decembrie 2010

Interviu cu Vladimir Kramnik: De la Steinitz la Kasparov -partea a 7-a: Smyslov

AICI PUTETI CITI PARTEA 6- BOTVINNIK

AICI PUTETI CITI PARTEA 5- EUWE

AICI PUTETI CITI PARTEA 4- ALEHIN

AICI PUTETI CITI PARTEA 3- CAPABLANCA

AICI PUTETI CITI PARTEA 2- LASKER

AICI PUTETI CITI PARTEA 1- STEINITZ

Interviu realizat in 2005, de Vladimir Barsky.

Desi realizat cu ceva timp in urma acest interviu ne dezvaluie viziunea, si o parte din ideile interesante ale unui Campion Mondial de Sah [Vladimir Kramnik] cu privire la evolutia jocului de sah si descoperirii si aplicarii principiilor ce guverneaza sahul de la primul Campion de Sah si pana la Kasparov.Partea a 7-a: SMYSLOV
Al 14-lea Campion Mondial de Sah, Vladimir Kramnik, discuta cu Vladimir Barsky, impartasindu-ne ideile sale despre ceilalti 13 campioni mondiali de sah …..
SMYSLOV EXACTUL
Smyslov

- Cum l-ai descrie pe al 7-lea Campion Mondial, Vasily Smyslov?
- Cum pot sa ma exprim intr-un mod corect?... El este adevarul in sah! Smyslov joaca corect, realist, si are un stil natural. Apropo, de ce credeti ca-i lipseste aura de misticism, prezenta la Tal sau Capablanca? Deoarece Smyslov nu este un actor in sah, jocul sau nu este nici artistic nici fascinant. Dar imi place stilul lui. As recomanda studiul partidelor lui Smyslov pentru copii care vor sa invete sa joace sah deoarece el joaca sahul asa cum ar trebui sa fie jucat: stilul lui este cel mai apropiat catre un 'adevar virtual' in sah. El a incercat mereu sa faca cea mai puternica mutare in fiecare pozitie. El a depasit multi alti Campioni Mondiali ca numar de mutari puternice efectuate. Ca sahist profesionist, aceasta calitate a lui ma impresioneaza. Stiu ca spectatorii sunt mai interesati in erori...urcusuri si coborasuri. Dar din punct de vedere profesiopnal, consider ca Smyslov a fost subestimat.
El stapanea toate elementele jocului. Smyslov era un specialist in finaluri, una peste alta jocul lui curgea firesc si linstit. Cand te uiti la partidele lui, ai impresia ca mana lui efectueaza mutarile de la sine, in timp ce el nu face nici un efort- ca si cum ar bea o cafea sau ar citi un ziar! La fel s-a vorbit si despre Mozart si despre usurinta cu care compunea! Nici un stres, nici un efort, totul este simplu dar totusi excelent. Imi place aceasta caracteristica a lui Smyslov si imi plac partidele lui.
- Smyslov si Botvinnik au jucat aproape 100 de partide intre ei, inclusiv 3 meciuri pentru Campionatul Mondial. Au produs ei o calitate inalta a partidelor, conform standardelor moderne?
- A exisat o calitate reala in partidele lor. Desigur, ei au facut greseli deoarece meciurile au fost foarte lungi, dar nivelul mediu al partidelor lor era foarte inalt. Uneori ei gafau dar nu as spune ca asta are un impact puternic in ceea ce priveste aprecierea generala a jocului lor. In acelasi timp, calitatea medie a fiecarei mutari era foarte inalta.
- Diamantul taie diamant- erau adversari demni unul de celalalt, nu-i asa?
- Da, erau. Desi abordarea lor fata de sah era diferita, per total a fost o rivalitate echilibrata. Imi pare un pic rau de faptul ca Smyslov nu a reusit sa isi pastreze titlul de Campion Mondial pentru o perioada mai lunga, deoarece, dupa mine, el este cu adevarat un sahist senzational. El s-a calificat in Finala Meciurilor Candidatilor cand avea 63 ani! Asta indica o clasa de cel mai inalt nivel. Sahistii care adopta o abordare intensiva a sahului nu pot in mod normal sa isi mentina pozitia la cel mai inalt nivel la acea varsta. Smyslov a putut, si asta nu a fost datorita energie sale, ambitiei sau caracterului- el avea o intelegere profunda a sahului. Botvinnik a fost un mare jucator dar cand a inceput sa se apropie de 60 de ani a inceput sa joace mai rau, desi s-a tinut bine mult timp. Totusi fenomenul Smyslov este inegalabil. Poate ca el nu a detinut titlul de Campion Mondial mai mult timp deoarece nu a avut o dorinta arzatoare pentru a face aceasta. Cred ca nu a fost foarte important pentru el. In anumite circumstante, Smyslov ar fi putut sa isi pastreze titlul pentru aproximativ 15 ani.
- A jucat Smyslov sah precum predecesorii sai?
- Nu, el a jucat diferit, el a avut propriul stil de joc. El a fost un maestru al jocului pozitional si si-a depasit predecesorii in aceasta zona. El a fost de asemenea bun la pregatirea deschiderilor si la tactica, dar nu mai mult. Smyslov nu a avut idei conceptionale incredibile, dar a fost foarte exact si si-a dus ideile pana la capat "milimetru cu milimetru". In mod probabil, el a fost primul sahist care a atins cel mai inalt nivel de exactitate. Pana la un anumit punct, Smyslov a fost un pionier al acestui stil, care a fost mai tarziu excelent dezvoltat de catre Karpov- ma refer la efectuarea de presiune pozitionala graduala, bazata pe calculul cel mai exact al unor variante scurte..

VA URMA


(SURSA: http://www.kramnik.com/eng/interviews/getinterview.aspx?id=61)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu