sâmbătă, 18 decembrie 2010

Interviu cu Michele Godena, care va participa la Reggio Emilia 2010-2011


Marele Maestru Michele Godena
Salut Michele, anul asta vei fi unul dintre protagonistii turneului de Anul Nou de la Reggio Emilia.
 Da, pentru mine este o mare onoare sa fiu prezent la Reggio Emilia, la un turneu care are o traditie de mai mult de 50 de ani. Am participat la multe editii: prima participare a fost la turneul B al editiei 1990-1991, editie care de fapt s-a jucat in intregimei in 1001, deoarece s-a mutat startul turneului pentru 8 ianuarie, pentru a putea juca si Karpov, care a castigat atunci cu 7,5 din 12. Am jucat in grupa B si la legendara editie 1991-92, la care au participat Kasparov, Karpov si Anand. A fost o experienta importanta deoarece am avut prilejul sa intru in contact, desi 'indirect', cu nume mari din clasamentele mondiale. Din 1992-93 am participat la turneu timp de 6 ani consecutivi, pana in 1997-98. Finalmente, dupa 10 ani, am fost invitat de catre Yuri Garrett sa particip la editia 2007-2008, si apoi la editia 2009-2010.
Care sunt editiile de care iti amintesti cu placere?
Imi amintesc cu placere toate editiile la care am participat, deoarece asta m-a ajutat mult sa progresez in sah. In acei ani nu era multe oportunitati sa joci intr-un turneu bun inchis si Turneul de Anul Nou a fost un antrenament foarte bun pentri mine si pentru alti sahisi italieni de top. Totusi, sunt in mod  special atasat de editia 1992-1993, anul in care am castigat primul titlu de Campion al Italiei. In acel an am invins trei mari maestrii foarte puternici: Vaganian, Portisch si Azmaiparashvili. Apoi mi-a placut editia 1995-96 cand am realizat un procentaj de 50%, am pierdut o singura partida (la Epishin) si am castigat una, ratand printre altele pozitii bune cu Beliavsky si Dreev. In acel an in octombrie si noiembrie am obtinut 2 norme de GM la Asti si la zonalul de la Linares, turneu in care mi-am confirmat progresul obtinand o performanta ELO de peste 2600. In August 1996, la openul de la Montecatini am obtinut o alta norma de GM, si odata cu ea si titlul. Evident performanta mea a fost mai buna decat anul precedent, deoarece am terminat turneul neanvins cu 5.5 din 9 si cu o performanta ELO de 2714. A fost o satisfactie imensa, eram determinat sa joc cat mai bine, si de obicei ma simt mai bine cand joc cu jucatori dintre cei mai puternici, dar sincer nu ma asteptam la un asemenea rezultat.
Anul acesta va fi chiar mai greu si vei juca penru prima data impotriva lui Ivanchuk
Este adevarat, participantii editiei 2010-11 sunt mai puternici decat cei de anul trecut, care a fost si ea o editie substantial mai tare decat in ultimii ani. In ceea ce-l priveste pe Ivanchuk, suntem aproape de aceeasi varsta (amandoi am luat parte la Campionatul Mondial de Juniori sub 20 de ani din 1985 din Emiratele Arabe Unite) dar, ciudat, desi am luat parte in ultimi ani la toate Olimpiadele si la toate Campionatele Europene, nu am avut niciodata oprtunitatea de a-l intalni la tabla.  Ne-am intalnit doar la ping-pong, l-am provocat odata, cand eram in UAE, si atunci l-am invins! Un alt jucator pe care nu l-am mai intalnit este Onischuk. Cu ceilalti, nu am precedente pozitive, am pierdut la Morozevici la Olimpiada de la Istanbul, o pozitie mai buna care s-a incheiat rau, cu Navara am pierdut la Reggio Emilia in 2007-08, iar impotriva lui Vallejo am doua remize si o infrangere. Mi-ar placea sa repet performanta de anul trecut, dar nu va fi usor.
 
(SURSA: Scacchierando)

Reggio Emilia 2010-2011, 28 decembrie 2010- 6 ianuarie 2011, lista de participanti:
1 Ivanchuk, Vassily GM UKR 2764
2 Gashimov, Vugar GM AZE 2733
3 Movsesian, Sergei GM SVK 2721
4 Caruana, Fabiano GM ITA 2709
5 Navara, David GM CZE 2708
6 Morozevich, Alexander GM RUS 2700
7 Vallejo Pons, Francisco GM ESP 2698
8 Onischuk, Alexander GM USA 2683
9 Short, Nigel D GM ENG 2680
10 Godena, Michele GM ITA 2549
 

2 comentarii:

  1. Recent, Godena a participat la finalele Campionatului italian de sah online. Fara a ma ocupa prea mult de rezultatele sale, un pic dezamagitoare, dar probabil a fost pregatit la maxim de adversari, vreau sa va spun ceea ce a reusit sa faca Federscacchi ( Federatia italiana de sah). Mai nou, au un site www.scacchistars.it pe care se joaca inclusiv cu bani, coopereaza cu o societate de pariuri sportive din Napoli. Site-ul placut la vedere, se misca bine. Are doua sectiuni cu premii in bani adevarati si de antrenament cu bani virtuali ( aceasta din urma nu necesita un contract cu firma de pariuri). Au organizat campionatele italiene pe acest site, acordand premii si titluri la toate categoriile. Evident in preliminarii au putut participa si residentii, in finale numai cetatenii italieni. Premii din belsug si finale absolute disputate la Milano, cu cei 12 calificati in aceasi sala, fiecare pe un computer. Ceva care pare desprins din alta lume. Titluri pentru trei categorii de timp: bullet, 3+0 si 5+0. Ca fapt divers MF Lettieri campion la bullet si 3+0, pe podium la 5+0, a castigat aproape 2000 euro. Si unde mai pui ca au fost gazduiti la Milano pe cheltuiala organizatorilor... Marian T.

    RăspundețiȘtergere
  2. Scuze, finalele absolute au avut loc la Torino. Nu are prea mare importanta unde, insa ideile si interesul federatiei da! ...MT

    RăspundețiȘtergere