luni, 13 decembrie 2010

Dvoretsky: "Bobby Fischer juca fantastic de bine finalurile" (6)

AICI PUTETI CITI PARTEA I
AICI PUTETI CITI PARTEA III
AICI PUTETI CITI PARTEA IV
AICI PUTETI CITI PARTEA V
http://www.chessvibes.com/plaatjes/dvoretsky150.jpg

Ce credeti despre viitorul sahului, sa zicem, in anul 2050? In ziua de azi calculatoarele sunt folosite chiar si pentru operatii matematice simple care erau alta data efectuate mental de catre oameni. Oare generatiile viitoare vor gandi 'programul meu de sah poate sa joace sah sau sa rezolve probleme de sah, asa ca de ce sa imi mai pierd eu timpul cu el? Pot sa-mi folosesc creativitatea si inteligenta pentru alt lucru pe care o masina nu poate sa-l faca!'.


Despre sahul in viitor pot sa mentionez ceva. La sfarsitul lui 2007 si la inceputul lui 2008 pe siteul ChessCafe au fost publicate doua articole de-ale mele despre probleme de sah. Este vorba in principal despre influenta daunatoare pe care o are teoria deschiderilor, precum si alte aspecte. Poate cineva care vrea sa stie opinia mea despre unele probleme de sah importante poate sa citeasca acest articol. In el am analizat influenta teoriei deschiderilor, am analizat Sahul lui Fischer/Sahul960, si am facut o alta sugestie despre cum este posibil sa schimbam regulile sahului samd. Nu stiu daca propunerile mele vor fi folosite in viitor; oamenii sunt foarte conservatori. Cred ca unele probleme exista, este adevarat, dar este mai bine sa citim despre ele deoarece nu este usor de explicat. Stiti, in trecut am scris un alt articol mare care a analizat o alta mare problema a sahului, mai putin importanta dar poate esentiala: problema remizelor scurte in pozitii neclare. Am analizat problema. Am analizat diverse abordari pentru a rezolva aceasta problema si apoi am sugerat o solutie care mi s-a parut foarte rezonabila si am discutat-o. Solutia mea a fost exact ceea ce acum numim: 'Regula Sofia'. Articolul a fost publicat in cateva surse cu doi ani inainte de primul turneu de la Sofia. Danailov a citit desigur articolul -el studiaza reursele despre sah- si a folosit regula in turneul de la Sofia. Desigur, el nu a mentionat nimic despre mine, sursa reala a sugestiei, si acum regula a devenit din ce in ce mai populara.
Mi se pare ca, chiar in 2001 sau in 2002 circuitul de sah din Corsica s-a desfasurat conform acestei regului si pretinde de asemenea sa detina‘copyright’-ul…
Poate, nu sunt sigur, nu stiu exact despre regula Corsica dar am impresia ca sunt diferente fata de regula Sofia. Dar Danailov a imitat sugestia mea.
Cine credeti ca este jucatorul mai puternic daca avem un jucator care este Campion Mondial si alt jucator care este Numarul 1 in lista rating ELO? Care este cea mai buna cale pentru a afla care este cel mai puternic sahist din lume?
Ce intelegeti prin 'cel mai puternic jucator'? Azi este un jucator cel mai puternic, maine va fi alt jucator cel mai puternic, intr-un turneu un jucator joaca cel mai bine...Avem cativa jucatori care au aproximativ acelasi nivel. Recent Topalov era numarul unu ca rating ELO, apoi a urmat Carlsen, Anand, din nou Carlsen, poate ca Aronian va fi in curand numarul unu, cine stie. Un sahist are perioade mai bune si mai rele in dezvoltarea lui; intr-un turneu un jucator poate fi cel mai bun, si in alt turneu, alt jucator. Urmand acest argument, Campionul Mondial nu este neaparat cel mai puternic jucator din lume; el este cel mai puternic jucator din lume, ci cel mai puternic jucator participant la Campionatul Mondial. Daca am avea un Campionat Mondial cu un sistem normal, fara privilegii mari pentru nimeni, OK, atunci castigatorul ar deveni Campion Mondial, ar fi OK. Poate altcineva ar castiga urmatorul turneu. Asa se intampla in orice sport, este normal. Uneori marii campioni, care raman lideri timp de multi ani si sunt respectati foarte mult, isi pierd titlul temporar sau definitiv, asa ca...nu ar trebui sa decidem noi cine este cel mai puternic.
Sunteti de acord ca a juca sah la cel mai inalt nivel (nivel de performanta, sub presiunea parintilor) pentru copii de la 5 la 17 ani este o activitate nesanatoasa deoarece abandonul total a altor activitati si axarea pe sah cauzeaza mult dezvoltarii individuale si fericirii spirituale/fizice?
Poate fi periculos. Daca tanarul jucator are parinti inteligenti si un antrenor bun, el se poate dezvolta rezonabil si nu e nici un pericol. Avem exemple din ambele: avem pe de o parte exemple de sahisti care au primit un spijin foarte limitat si care au probleme psihologice, iar pe de alta parte exemple de persoane foarte bine dezvoltate, foarte inteligente, foarte interesante. Asa ca depinde de cum se dezvoltat un jucator. Pe de alta parte, dupa cum s-a dovedit in multe experimente studiul sahului ajuta la dezvoltarea unor calitati generale, esentiale pentru copii. Ei nu au nevoie sa devina jucatori profesionisti pentru a primi o sursa de placere prin practicarea sahului si prin urmarirea partidelor jucate decatre alti sahisti. Sahul profesionist poate sa dauneze, dar numai daca este abordat incorect, primitiv.
Credeti ca blitzul (sau sahul bullet) aduce prejudicii jocului aceluia care le practica? Nu credeti ca totusi blitzul spune ceva despre talentul pur  al unui sahist, dupa cum putem vedea ca, adesea, 'se intampla' ca cei mai buni jucatori de sah la tim clasic sa fie de asemenea si cei mai buni jucatori de blitz?
Nu iau blitzul prea in serios. Blitzul este o placere; tuturor sahistilor le place sa joace blitz, pe Internet, impotriva unor prieteni sau in unele turnee. Nu este nimic gresit in a juca blitz, cat timp nu o faci tot timpul, astfel incat sa ai timp pentru celelate activitati. Sa joci blitz de placere este OK, si uneori este posibil sa folosesti blitzul ca antrenament, ca sa joci unele tipuri de pozitii sau unele deschideri specifice. Dar nu putem sa judecam un jucator dupa blitz; nu este prea daunator, nu este prea folositor, doar o sursa de distractie, uneori si pentru spectatori.
Levon Aronian won this year's World Blitz Championship - here he plays Ruslan Ponomariov
Levon Aronian a castigat anul acesta Campionatul Mondial de Blitz- aici joaca cu Ruslan Ponomariov

Nu exista neaparat o relatie intre forta unui jucator la blitz si la sah normal. Sahistii intuitivi au de obicei mai mult succes la blitz, este ceva natural. Pe de alta parte, in sah, in general, ambele moduri de a gandi, intuitiv sau logic, au sanse egale de a triumfa. Am avut Campioni Mondiali care au fost jucatori intuitivi, cum ar fi, sa zice, Capablanca, Karpov, Anand, Tal si am avut Campioni Mondiali cu o gandire logica, spre exemplu Botvinnik sau Kasparov. Asa ca toate abordarile sunt posibile. Kasparov este un mare jucator si a fost de asemea foarte bun si la blitz. In schimb, Grischuk, este un mare jucator de blitz asa ca putem sa presupunem ca el va juca repede si in turnee, dar in turnee el intra intotdeauna in crize de timp oribil de mari. Asa ca nu exista o legatura directa intre blitz si turnee.
Poate este vorba despre altceva: el (NT- Grischuk) stie va efectua mutari bune asca ca stie ca poate sa gandeasca mai mult.
Totusi, toata lumea intelege ca daca ar avea mai mult timp, el ar reusi sa evite unele greseli, asa mai este un motiv, de natura psihologica.
Care este opinia dumneavoastra despre decizia lui Magnus Carlsen de a se retrage din Meciurile Candidatilor?
Stiti, oricine poate sa ia orice decizie. Nu-i cunosc motivatia, motivele reale din spatele ei, si nu are nici un sens sa nu vorbiti chiar cu Magnus despre asta. Pe de alta parte desigur ca decizia sa a fost luata pentru ca avea unele probleme cu formatul prezentului Campionat Mondial. Este adevarat, exista probleme foarte serioase care sunt foarte interesante de discutat, dar sunt subiecte largi, pentru discutii separate, poate ca nu ar trebui sa le discutam acum. Spre exemplu Carlsen pune in discutiile marile privilegii pe care le are un Campion Mondial- sunt absolut de acord cu el. Stiu ca Kramnik, Gelfand si altii nu sunt de acord, nici Kasparov sau Karpov. Dar multi jucatori sunt de acord cu acest punct de vedere, si eu de asemenea. Pe de alta parte, el spune ca un Campion Mondial nu trebuie sa aiba nici un avantaj, nici un privilegiu, si asta este gresit. Campionatul Mondial ar trebui sa se dispute conform unui sistem, nu conform unui meci sau unui turneu. Asa ca toata lumea incepe la un anumit nivel si este normal ca unuii jucatori sa atinga nivelul urmator prin obtinerea unor rezultate in fazele anterioare iar altii datorita succeselor anterioare, asta este absolut natural. Asa ca, castigatorul Campionatului Mondial anterior ar trebui sa aibe unele privilegii, dar desigur nu atat de fantastic de mari cum le are acum. Ca sa luam tot cazul lui Carlsen: el de ce ar trebui sa joace in Meciurile Candidatilor, si nu sa inceapa cu semifinala Campionatului Norvegiei? Cine stie, poate cineva din generatia mai tanara l-ar invinge. Conform celor reclamate de el, chiar el ar trebui sa parcurga cativa pasi, si nu sa aiba privilegii.
El a fost invitat datorita ratingului ELO, desigur...
Ratingul ELO este de asemenea un rezultat anterior, asa ca da unele privilegii, dar nu unele absolute, ca acesta. Dar acesa este un subiect pentru o discutie serioasa si poate ca noi nu avem timp pentru ea. Alte probleme pe care Carlsen le-a mentionat sunt de asemenea legate de FIDE, si politica lor in prezent, strategia lor... In multe zone are foarte multa dreptate-  FIDE este o organizatie oribila acum, dar, din nou, acesta este un subiect pentru o discutie separata.
Ce jucatori pe care i-ai antrenat sau nu consideri ca sunt cel putin egali (sau poate chiar mai buni) ca talent sahistic natural pur (cu cei mai buni jucatori care au ajuns Campioni Mondiali sau lideri in listele ELO, dar din alte motive (lene, personalitate, etc.) nu au fost sau nu vor fi in stare sa devina nici Campioni Mondiali, si nici macar in top 5. Dupa mine, cel mai notabil exemplu este geniul meu favorit Vassily Ivanchuk.
Ivanchuk este desigur un exemplu bun si desigur mai sunt si multe altele. Voi mentiona unul dintre fostii mei elevi, nu atat de cunoscut ca Ivanchuk, dar care a fost cu siguranta cel mai talentat elev al meu su a avut toate calitatile practice necesare pentru a deveni Campion Mondial: Alexei Dreev. Am inceput sa lucrez cu el pe cand avea 11 ani. Cand era tanar, timp de cativa ani a obtinut rezultate mult mai bune decat jucatorii de varsta lui, precum Ivanchuk sau Anand. El a avut rezultate mai bune si poate chiar perspective mai bune. Dar el nu a devenit nici macar un jucator de nivelul lui Ivanchuk, ca sa nu mai vorbesc despre Campionul Mondial Anand. Principalul motiv a fost mediul nefavorabil- mediul nefavorabil din familie, mediul nefavorabil din orasul sau si mediul nefavorabil din tara sa, deoarece a patit multe la el in tara. Acesta este motivul pentru care nu a putut sa-si foloseasca talentul sau, dar cand a inceput calitatile sale erau absolut fantastice.
Uitandu-ne inapoi in istoria sahului, ce credeti despre tehnica de final din era non-computer a lui Bobby Fischer comparativ cu cea a altor Campioni Mondiali sau Mari Maestrii moderni de top?
Fischer era fantastic in finaluri. El era fantastic in multe zone, dar in fnaluri era absolut fantastic. Imi amintesc o intamplae, pe cand avea 16 ani sau eva de genul asta, a jucat la un turneu intr-un final impotriva lui Taimanov – nebun si pion impotriva nebun – si stia cum sa faca remiza. Analiza acestui final fusese publicata intr-un magazin din URSS- si el studiase aceasta analiza. Asa ca, juca fantastic de bine finalurile.
Cand studiem cartile tale despre finaluri, ar trebui sa folosim o tabla sau sa incercam sa efectuam calculele in minte?  Ne va ajuta asta sa progresam?
Se pot face amandoua, se pot analiza unele variante complicate la tabla si in acelasi timp se pot incerca efectuarea unor calcule in minte. De fapt, sa te antrenezi in sah orb, sa vezi tabla, cred ca este important. Eu nu am facut genul asta de antrenamente, dar stiu spre exemplu opinia marelui maestru Igor Zaitsev, el credea ca este ceva foarte important pentru un sahist si a recomandat antrenamente de sah orb, si analiza de tip sah orb, samd. In mod logic asa ceva ar trebui sa fie folositor. Pot sa recomand o carte buna, cartea lui Jonathan Tisdall, Improve Your Chess Now. Exista un capitol in aceasta carte despre dezvoltarea acestei calitati. Il recomand pentru citire si pentru reflectare pe marginea lui.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu