luni, 20 decembrie 2010

Criterii de inalta performanta in pregatirea lotului national de juniori al Poloniei

Fugulyan Gergely- antrenor
Criterii de inalta performanta in pregatirea lotului national de juniori al Poloniei
(Material pentru cabinetul metodic la Css TgMures, dupa cantonamentul  de la Budapesta sustinut de catre antrenorul lotului national de juniori al  Poloniei)


Cuprins

1. Antrenorul
2. Organizare
3. Pregatirea fizica
4. Pregatirea psihica
5. Morfologia
6. Epilog

1.     Antrenorul rus Mikhail Kislov a fost selectat pentru a coordona antrenorii polonezi. De remarcat ca la recentul Campionat Mondial de Juniori Polonia a luat medalia de aur si argint la Baieti 16 ani, devansand cu mult echipa Rusiei.
http://www.sachovespravy.eu/kislov.gif

2.     In Polonia exista Ministerul Sportului, iar Federatia de Sah are un presedinte care investeste mult in sah; pentru juniorii de la lotul national se organizeaza 4 cantonamente de cate 9 zile pe an.
In cadrul cluburilor se tine cont de faptul ca este important sistemul piramidal, adica unii lucreaza cu incepatori, altii cu performanta. S-a discutat despre importanta celor care lucreaza cu incepatorii si fac selectia, si de faptul ca ei trebuie sa fie constienti de importanta muncii lor, chiar daca cateodata cu rezultate se mandresc altii (e o tema delicata).
Este necesar ca fiecare om se lucreze exact unde este mai bun; de remarcat si interventia lui Dieter Nisipeanu la un articol de al meu in care a amintit despre participarea lui la scoala de sah din Kiev, unde, spre exemplu, a avut antrenor separat pentru deschideri, separat pentru jocul de mijloc si separat pentru finaluri.
Este importanta finatarea, fara bani nu se poate discuta despre sportul  de performanta, in Polonia exista un buget calculat exact pentru concursuri de pregatire, pentru finale, cantonamente ect.
Polonia nu a simtit criza tocmai datorita faptului ca s-a mers pe performanta in toate domeniile, nu numai in sport
La noi, sportul este o anexa pe langa Ministerul Educatiei. Am intrat in Uniunea Europeana unde nu exista titularizare sau profesori de grad 1 sau 2, (numai in Rusia) dar noi am pastrat mentalitatea comunista si la noi se pune mai mult accent pe loialitate decat pe performanta, de asta este criza....

3.     Pregatirea fizica- consideratii
Este foarte important un plan pe zile in care tinem seama de pregatirea fizica, dimineata gimnastica, plimbari.
Kislov este impotriva fotbalului in pregatirea fizica, deoarece intervine emotia, se pierde energia deoarece alergarea nu este constanta.
Alergare- testul Muller 12 minute cat alearga la un copil de 13 ani:
   1600 m –slab
   2000 m – normal
   2400 m -  bun
   2800 m si mai mult – conditie foarte buna
Inotul- testul  Cooper
Spalatul cu apa rece este bine inainte de partida, sa nu facem dus ca ne slabeste.
S-a discutat despre masaj, acupunctura, yoga ... In Rusia sunt pregatiti bine antrenorii din acest punct de vedere
Mersul cu bicicleta esyr bun pentru inima.
Rolul soarelui-  da, este sanatos intre 6 si 10 ...din pacate multi tineri stau prea mult la calculator, si sint prea albi

4.Pregatirea psihologica
Trebuie sa existe un echilibru psihic bun .
Apa rece este buna contra stresului, blocajelor. (s-a dat un exemplu- in timpul partidei decisive la Mondiale eleva lui s-a dus de 8 ori la baie, s-a spalat cu apa rece si a castigat);
- ciupirea este buna ... un pic de durere.
Nu este bine cand un copil are un rezultat deosebit la inceput, capata prea multa incredere ,si va fi foarte greu mai tarziu ca sa obtina rezultate. (Cazul lui Nikitin- antrenorul lui Kasparov era bucuros ca acesta a luat doar locul 6 la Mondialele de copii; Bacrot a fost multiplu campion  de copii, apoi a avut ani de zile rezultate mai modeste, dupa care totusi  a revenit).
Parintii au un rol esential la pregatirea psihica. Este o legatura bioenergetica intre copiii si parintii la care copilul are o reactie mai mult negativa.
A povestit Kislov un caz in care la partida decisiva a aparut tatal fetei, se juca
la o sala polivalenta; chiar daca fata nu si-a vazut tatal, i-a simtit prezenta, si a jucat crispata din momentul cind a intrat parintele, si a pierdut.
E important si ca parintii sa nu isi premiaze copilul pentru nimicuri. Kislov zice ca sahul joaca il sportivii nu copiii
Vremea antrenorilor dictatori a trecut!!!

5. Pregatirea fiziologica
Importanta vitaminelor, a fructelor si legumelor in care este vitamina C;
Coacaze, lamai,  mere;
Vitamina A- rosii;
Nuci- au vitamina B si D;
Mic dejun- important;
Carnea- carnatul este bun pentru oase mai ales la fete;
Sa bem apa in timpul partidei;
Aer curat inainte de partida e bun;

6. Epilog
Alte sfaturi, proverbe de la Kislov citire:
"Pasivitatea totdeauna inseamna pierdere"
"Daca zicem ca intelegem si nu facem inseamna ca nu intelegem."
"Omul prost  poate fii invidiat de catre cel destept dar pentru siguranta lui"
"Lucrurile imposibile trebuie sa le facem acum, pentru miracole trebuie sa asteptam."

Kislov crede ca tot ce facem este veghat de undeva de sus, si chiar suntem ajutati daca lucram bine. Problemele trebuie sa le rezolvam singuri.

La un moment dat nu ne ramane decat sa ne rugam, a povestit un caz simpatic, un baietel juca partida decisiva. Antrenorul avea emotii mari si a cumparat o carte valoroasa de sah si a zis ca daca copilul castiga, i-o da cadou.. si s-a rugat. Baiatul  a castigat. Kislov sa dus la el si i-a dat cartea, copilul nu prea intelegea.

M-am amintit de un caz in Serbia cand am fost cu Anton Teodor si Nagy Erika la Europene; inaintea ultimei runde amandoi au avut sansa la medalii.
Ma rugam ca macar unul sa castige, a castigat Tudor si a terminat pe 2, a pierdut Erika si a terminat pe 5.

7 comentarii:

 1. Superb articol...l am citit pe nerasuflate.Ce bine e sa te nasti in Polonia.La noi nu se mai poate face nimic pentru sah .Cei care inca vrem sa facem sah de performanta suntem pe cont propiu .
  O sa mai revin cu comentarii dupa cel mai recitesc .Este rau asezat in pagina si anumite cuvinte trebuie sa le ghicesc .
  Toata stima pentru domnul Gergely !

  RăspundețiȘtergere
 2. Imi pare rau, nu mi-am dat seama ca se vede asa rau. Chiar si asa, constat ca e o problema care ma depaseste, dar sper ca al nostru coleg Costin Beiu sa vada acest comment si sa remedieze cumva.

  RăspundețiȘtergere
 3. Si pentru mine e o placere deosebita sa citesc materialele dlui Fugulyan. De altfel, imi face placere sa citesc ORICE alte materiale in afara de cele la care lucrez eu, fie ca traduc, fie ca, uneori, scriu unele chestii, socoteli.

  RăspundețiȘtergere
 4. @ Ovidiu 3003 : selecteaza textul scris de domnul Fugulyan si copiaza l in word , asa poti sa l citesti pe tot :)

  RăspundețiȘtergere
 5. Intotdeauna l-am admirat pe acest om si este motivul pentru care eu sunt instructor de sah :)
  Felicitari pentru articol!

  Narcisa Lavinia Dragulescu

  RăspundețiȘtergere
 6. Intotdeauna l-am admirat pe Dl. Gergely Fugyulan si este motivul pentru care eu sunt instructor de sah :)
  Felicitari pentru articol!

  RăspundețiȘtergere