luni, 6 decembrie 2010

Anand: "Sahul a devenit mai dinamic"

Sambata 4 decembrie 2010 in cel mai mare cotidian care apare in Hamburg a aparut o intreaga pagina despre Vishy Anand, vorbind despre computere si cum au schimbat ele sahul si abordarea oamenilor fata de acest joc. De asemenea, Anand a mai spus ca nu se gandeste sa renunte la sah la 41 ani. Materialul are legatura, evident, si cu London Chess Classic care incepe miercuri.

 In prezent, Anand Viswanathan se pregateste pentru London Chess Classic, unde-si va infrunta doi rivali, Magnus Carlsen si Vladimir Kramnik. Reporterul de sport Rainer Grünberg [fost jucator de sah in Bundesliga] l-a vizitat pe Anand in cantonamentul sau din Bad Soden, Germania, ocazie cu care i-a adus lui Anand un DVD cu 4.5 millioane partide [o pre-productie a versiunii Mega Database 2011]. Aceste partide pot fi teoretic downlaodate de pe net, dar 'ca sa fie mai sigur' Anand prefera sa foloseasca bazele de date ChessBase. El apartine primei generatii de sahisti care au crescut cu computerul.

Fragmente din interviu

Despre tabla de sah: Folosesc desigur o tabla de sah. Unii dintre jucatorii mai tineri spun ca ei nu o folosesc, dar asta este propaganda pura. Intotdeauna ma gandesc sa folosesc o tabla daca imi plac cu adevarat pozitiile pe care vreau sa le joc, daca inteleg cu adevarat tot ce am analizat cu computerul. Vezi lucrurile mai bune in trei dimensiuni. Dar este adevarat faptul ca folosesc tabla mult mai putin decat obisnuiam. In principal lucrez cu computerul.
Cum au schimbat computerele sahul: Toata lumea are azi acces la informatii, cu bazele de date care exista azi. Inainte asta se aplica unei minoritati, jucatorilor cu anumite relatii. Aceasta dezvoltare a dus la o largire a cunostintelor si la un acces democratic si mult mai rapid la idei si informatii. Toate acestea se aplica la multe alte zone ale vietii de asemenea. Daca vrem sa aflam ceva, cautam pe google. Azi, pentru a deveni un bun sahist, nu mai este atat de important daca te-ai nascut in Rusia sau Europa, poti sa o faci oriunde in lume daca ai talent. In plus, programele de sah au devenit atat de puternice incat poti sa analizezi toate fazele jocului mai extensiv, mai adanc, cu acuratete mai mare. Toti acesti factori au schimbat jocul. Sahul a devenit mai dinamic, modul in care se manevreaza piesele a devenit mai eficient. Abilitatea jucatorilor de a se apara in pozitii rele sau impotriva unor atacuri la rege a crescut dramatic. Principiile generale raman tot mai in urma, calculul secventelor de mutari este mai important.
Cum au schimbat computeree gandirea lui: am devenit mai critic cu deciziile mele, si nu imi permit sa ma las ghidat de cateva principii generale. Caut mutari speciale, caut exceptii de la principiile general acceptate. Aceste exceptii trebuie sai aiba desigur propria lor logica, una pe care noi nu am reusit sa o intelegem pana acum.  Odata cu cresterea intelegerii suntem adesea confruntati cu mutari pe care anterior le respingeam, pe baza unor consideratii generale. Acesta este meritul programelor de sah- ele ne indica multe mutari noi si neobisnuite. Oamenilor le e frica sa gandeasca in afara 'zonei obisnuite ', iar computerul ne forteaza sa facem aceasta. Dar trebuie sa fim noi pilotii, iar computerului nu trebuie sa i se permita accesul in cabina de pilotaj.
Se gandeste Anand la retragere la 41 ani? Nu voi continua sa iau parte la turnee pana la 60 sau 70 de ani, dar nici nu ma voi retrage brusc, asa cum a facut Garry Kasparov acum 5 ani. Va fi un proces mai lung. Deocamdata ma simt destul de proaspat fizic si mental ca sa mai concurez la cel mai inalt nivel inca cativa ani.
Intelege decizia lui Magnus Carlsen de a se retrage din ciclul curent al Campionatului Mondial? Nu, deoarece spre deosebire de ultimii 10 sau 15 ani, aproape toate elementele cheie sunt la locul lor. De mult timp nu am mai avut atata claritate in ceea ce priveste lupta pentru titlul de Campion Mondial.

(SURSA: CHESSBASE)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu