miercuri, 15 decembrie 2010

Alexandra Kosteniuk “Suntem oameni, nu roboti!”

http://wwcc2010.tsf.org.tr/images/stories/interviews/Kosteniuk.jpg
"Suntem oameni, nu roboti!", a infirmat zvonurile Alexandra Kosteniuk

Anastasia Karlovich- Ce s-a intamplat in ultimul meci?
Alexandra Kosteniuk- In a doua partida la timp clasic am avut o pozitie excelenta, dar aproape ca am reusit sa o pierd. Iar la rapid, am jucat prost cu Albul, iar cu Negrul am stat bine, chiar eram castigata. Am vazut castigul, dar m-am hotarat sa joc mai solid, si pana la urma am pierdut.

Karlovich- Care este motivul pentru care in momentul decisiv nervii nu au rezistat presiunii?
Kosteniuk- Este dificil de spus pe loc.Totul trebuie analizat intr-o atmosfera relaxata. Nu cred ca motivele pe care le voi gasi imediat dupa infrangere vor fi cele corecte. Este necesar sa treaca ceva timp, sa analizez partidele, ca sa ajung la o concluzie mai mult sau mai putin corecta. Asa ca, voi continua sa muncesc la jocul meu.


Karlovich- Cine te-a sprijinit in timpul turneului, ai avut vreun secundant?
Kosteniuk- Am avut parte de sprijin. Si le sunt recunoscatoare celor care m-au ajutat dar as prefera sa nu vorbesc prea mult despre asta. In orice caz este bine sa ai secundanti la un turneu. Cand am devenit Campioana Mondiala in Nalchik nu am avut secundant in timpul turneului.

Karlovich- Acest campionat este domninat de catre jucatoare din China. Care este motivul pentru asta, in opinia ta?
Kosteniuk- Cred ca in China se face sah intr-un mod corect. In Rusia, cu totii incepem sa ne antrenam abia inainte de turneu, sau in timpul turneului. In plus, munca lor este organizata corect. Ei vin aici cu antrenori, fiecare jucatoare cu antrenorul ei, si asta se intampla nu doar o data, ci la fiecare eveniment important. Exista desigur esecuri si succese, dar pana la urma, cred ca munca organizata asa cum trebuie duce la rezultate pozitive. Da, aici ele joaca foarte bine.

Karlovich- Beneficiaza jucatoarele din China de unele avantaje in ceea ce priveste conditia psihologica?
Kosteniuk- Am citit mult despre faptul ca ele nu au nervi, si ca joaca ca niste masini. De fapt, oricine este nervos. Nimeni dintre noi, sau dintre jucatoarele din China, sau India, nu este exceptional. Suntem cu totii oameni, nu suntem roboti. Intrebarea este cum sa faci fata la aceste emotii si nervi, cum sa nu iti distrugi pozitia din cauza tensiunii, ci sa fie mai degraba un motiv al mobilizarii fortelor.
Sa ai nervi nu este aspectul principal. In opinia mea, lucrul principal este cum sa iti organizezi munca. Ca sa obtii o serie de rezultate- atat in competitiile individuale cat si in cele pe echipe- jucatori trebuie sa fie montati pe parcursul intregului an. Poti sa dai vina pe nervi ca sa spui ca ele (jucatoarele din China) sunt atat de norocoase- ele castiga pozitii pierdute. Dar inotdeauna am crezut ca norocul il urmeaza pe cel mai puternic, sau ca este de partea cui il merita mai mult ina cel moment. Trebuie trase concluzii, si pentru obtinerea de rezultate bune- munca este raspunsul.

Karlovich- Care dintre jucatoarele ramase in cursa pot sa castige?
Kosteniuk- Este clar ca Hou Yifan si Koneru sunt in forma foarte buna, dar ele se intalnesc in smifinale. O sa vedem, de fapt, orice se poate spune despre asemenea campionate in sistem ko, niciodata un asemenea eveniment nu a fost castigat de catre cineva care nu era initial favorit(a). Desigur, imi voi sprijini prietena Elya Skripchenko. Ea joaca de 9 zile fara pauza, a prins toate meciurile de baraj. Urmatoarea ei adversara- Zhao Xue – a avut mai multe sanse de odihna.

Karlovich- Se stie ca vei continua sa fi activa in sah. Ai castigat deja toate titlurile posibile, de unde gasesti motivatia sa continui?
Kosteniuk- Este pacat sa ma retrag din sah. Am incercat sa ma retrag, deoarece este foarte dificil sa ajungi in varf, sa iti pierzi motivatia, si sa continui sa joci si sa lupti cu toate acele momente neplacute care sunt mereu prezente in cariera unui sahist. Dar mi-am dat seama ca vreau sa joc in continuare, m-am gandit la asta, am ajuns foarte sus, am atins un nivel destul de bun de joc, am muncit mult la sahul pe care il joc, asa ca de ce sa renunt la tot? Asa ca, da, voi mai juca inca cel putin doi ani. Desi sahul necesita intotdeauna sacrificii, in cazul meu este vorba despre faptul ca imi petrec mai putin timp cu familia...

Karlovich- Ai vreun obiectiv special pentru urmatori doi ani?
Kosteniuk- Sa joc mai bine. Am pierdut puncte rating recent, am cazut sub 2500 dupa multi ani. Asa ca acum am obiectivul de a reveni in top 5 - in lume. Acum cativa ani cu 2500 eram in top 5, acum probabil ca nu as fi nici in primele 15. Voi incerca sa ajung la nivelul de joc pe care l-am avut in 2008, cand eram in forma buna si au aparut si rezultate pe potriva.


(SURSA: http://wwcc2010.tsf.org.tr/en/component/content/article/1-news/109-interview-with-alexandra-kosteniuk)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu