miercuri, 17 noiembrie 2010

Interviu cu Vladimir Kramnik: De la Steinitz la Kasparov -partea a 5-a

AICI PUTETI CITI PARTEA 4- ALEHIN

AICI PUTETI CITI PARTEA 3- CAPABLANCA

AICI PUTETI CITI PARTEA 2- LASKER

AICI PUTETI CITI PARTEA 1- STEINITZ

Interviu realizat in 2005, de Vladimir Barsky.

Desi realizat cu ceva timp in urma acest interviu ne dezvaluie viziunea, si o parte din ideile interesante ale unui Campion Mondial de Sah [Vladimir Kramnik] cu privire la evolutia jocului de sah si descoperirii si aplicarii principiilor ce guverneaza sahul de la primul Campion de Sah si pana la Kasparov.Partea a 5-a. Max Euwe

Al 14-lea Campion Mondial de Sah, Vladimir Kramnik, discuta cu Vladimir Barsky, impartasindu-ne ideile sale despre ceilalti 13 campioni mondiali de sah …..


MAX VERSATILUL
Euwe
- Olandezul Max Euwe a fost al 5-lea Campion Mondial. Unii spun ca el nu a meritat sa castige titlul, si ca asta s-a intamplat doar pentru ca a avut multa sansa.
- Euwe a fost un sahist foarte bun. Se spune ca Botvinnik a format baza unui sistem complet de pregatire, dar cred ca meritele apartin lui Euwe. El a realizat cat de importanta este teoria deschiderilor, si s-a pregatit excelent pentru aceasta faza a partidei. Mai mult, el a avut un feeling subtil pentru unele aspecte ale pregatirii deschiderilor. Desi a muncit din greu, Alehin a incercat adesea sa joace deschideri care erau in mod evident dubioase. El a facut asta chiar si in partide foarte importante, ceea ce a venit ca o surpriza pentru mine. Asta inseamna ori ca el nu a simitit ca deschiderea respectiva este dubioasa, ori  ca el a sperat ca se va descurca.Pentru Euwe pregatirea deschiderilor era fundamentala. Deschiderile au fost intotdeauna atuul lui. El a fost intotdeauna foarte bun la deschideri..
- In afara de asta, el a fost primul jucator care a apelat la ajutorul altor mari maestrii de top. Spre exemplu, Flohr...
- Euwe a abordat sahul intr-un mod profesionist. El a fost un sahist versatil si asta face ca el sa fie dificil de descris, si subestimat. El a fost un fel de jucator 'indefinibil' iar stilul sau de joc este dificil de caracterizat. Nu am inteles stilul sau de joc in intregime. El a constat, poate, dintr-o combinatie de elemente diferite, plus nervi de otel, plus o abordare sanatoasa vietii. Era o persoana foarte linistita si echilibrata. Acestea au fost elemetele-cheie ale succesului sau, si el a meritat pe deplin titlul de Campion Mondial obtinut prin infrangerea lui Alehin.
Da, Alehin a fost un pic iesit din forma. Dar nu este adevarat ca a fost in forma slaba pe toata durata meciului. El a luptat cu ferocitate, la inceput a aratat un joc extraordinar de bun. /asa ca, nu putem spune ca era in forma rea atunci cand a inceput meciul. La un moment dat Euwe a inceput sa joace mai bine decat Alehin care atunci a pus mana pe bautura...Au mai prevalat si alte aspecte, de asemenea: acestea puteau fi ori de natura psihologica, ori de alta natura. Nu a fost vorba de forma slaba din partea lui Alehin. Euwe a mentinut tensiunea mai degraba decat sa incerce 'sa-l prinda' pe adversar inca din faza deschiderii. Capablanca a trebuit in primul rans sa respinga atacurile lansate de catre Alehin inca din faza deschiderii. Alehin era cunoscut ca un sahist enciclopedic, dar Euwe a reusit adesea sa sa obtina avantaj in bataliile din faza deschiderilor, atat conceptual cat si in linii teoretice specifice. Spre exemplu, s-a intamplat ca ambii jucatori sa joace Apararea Slava cu ambele culori. Euwe a castigat batalia. 
M-am uitat peste cartea scrisa despre meciul lor revansa din 1937 si din nou am vazut o lupta echilibrata. Se considera ca Alehin si-a recastigat titlul cu usurinta. S-a zvonit ca si-a pierdut titlul datorita alcoolului, iar apoi s-a lasat de alcool si a castigat usor meciul revansa, zvon care nu are de fapt nici o legatura cu realitatea. In primul rand, Euwe a avut un scor pozitiv (3-1 la partide decise) impotriva lui Alehin in perioada dintre primul lor meci si meciul revansa. Asta inseamna ca desi Alehin a renuntat sa mai bea alcool imediat dupa meci, Euwe a continuat sa il invinga. Meciul revansa a fost din nou o intrecere echilibrata. In primul meci Alehin a fost cel care s-a prabusit, in timp ce in meciul revansa lui Euwe i s-a intamplat acelasi lucru, el pierzand la un moment dat cateva partide la rand. De ce s-a intamplat asta? Poate ca Euwe nu a dorit sa ramana Campion Mondial, titlul era probabil ca o povara psihologica pentru el. Oricum, nu cred ca asta s-a intamplat prin sansa pura. Meciul revansa nu a fost deloc usot pentru Alehin, trebuie sa scapam de acest mit.

VA URMA

(SURSA: http://www.kramnik.com/eng/interviews/getinterview.aspx?id=61)

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu