joi, 25 noiembrie 2010

Despre etica jocului de atac

Vechii maestrii stiau tot ce era de stiut  despre sah. Ei au scris carti  in care au dezvaluit lumii intregi cele mai adanci secrete ale jocului nostru fara de varsta. Niciuna dintre cartile noi care se tiparesc azi nu  au nimic de adaugat la contributia vechilor maestrii; ele pur si simplu dovedesc ca vechi maestrii au avut dreptate, oferind cele mai recente exemple!

In particular, Lasker si Steinitz au descris precis ce are de facut un jucator atunci cand are avantaj.

Steinitz (stanga) jucand impotriva lui Lasker (dreapta) pentru titlul mondial
''Cand ai avantaj, esti obligat sa ataci; altfel esti in pericol sa pierzi avantajul." este principiul enuntat pentru prima data de catre Wilhelm Steinitz, primul Campion Mondial oficial.
  Cel care l-a detronat pe Steinitz in 1894-Emanuel Lasker- si a detinut titlul pentru un total de 28 ani, va  comenta intr-un mod elevat despre aceasta axioma, ca despre o chestiune de etica: ''Aceasta 'obligatie' sugereaza o necesitate care tine de etica. Sa te supui unei comenzi este greu si riscant. Sa nu te supui...Trebuie sa crezi in existenta acelei combinatii si sa o cauti si sa o descoperi. Si daca ai cautat in van de 100 de ori, continua. Este posibil ca avantajul pe care crezi ca il ai sa fie doar o iluzie; evaluarile tale ar putea fi gresite: afla care este adevarul si gaseste solutia. Dar, in primul rand, cauta cu rabdare; munceste, pentru ca o asemenea munca este rasplatita."  (Lasker "Manual de Sah", pag 215)

Cu alte cuvinte, trebuie sa te arunci asupra oportunitatii- cand apare- cu toata puterea si energia si dorinta pe care le ai, fara sa te gandesti la consecinte. Sa urmarim urmatoarea partida intre doi maestrii ucrainieni Stets si Karjakin (care urma sa devina unul dintre marii maestrii de elita ai lumii) ca un exemplu care ilustreaza cele de mai sus:

POZITIA DUPA MUTAREA A 18-A A NEGRULUI:

KARJAKIN
STETS

Trebuie Albul sa recaptureze calul de la c3? Sau poate incerca sa profite de faptul ca acest cal este momentan legat de dama Negrului si nu poate sa plece de la c3? Este vreo modalitate prin care Albul poate sa profite de faptul ca majoritatea pieselor Negrului sunt departe de regele acestuia?

Lasker i-a sfatuit pe cei care studiaza sahul sa caute...de 100 de ori daca este necesat...si apoi...Stets a gasit o idee superba care permite Albului sa castige in urma unui atac direct:

19.Rxf7!!


O mutare socanta care arunca in aer pozitia regelui Negrului. Negrul nu are de ales si trebuie sa accepte sacrificiul: la 19... Ne5 Albul continua 20. Rxg7! Kxg7 21. Qh4! Qc7 22. Qh6 Kg8 23. Bxc3 e6 24. Bg4! si Albul continua sa preseze tot mai puternic..

19... Kxf7 20. Qe6+! Kf8


Albul are un turn si o figura mai putin si nu este evident cum sa-si continue atacul; Negrul inca mai are un numar de figuri usoare care il apara pe regele Negrului. Solutia la problema Albului incepe cu o mutare linistita:
21. Qxg6!!

O mutare dificil e vazut in avans, dar cu siguranta ca Stets s-a ghidat dupa sfatul lui Lasker! Albul a creat acum doua amenintari, Bh5 si Bh6. Negrul trebuie sa se miste rapid ca sa previna aceasta. Sacrificiul damei de catre Negru cu 21... Nxe2 22. Bxa5 b6  nu opreste atacul Albului: 23. Rf1 Nf6 24. Bb4 c3 25. e5! etc
21... Nf6! 22. Rf1!


Inca o data amenintarile Bh5 si Bh6 sunt in aer. Acum daca 22... Rc7  atunci 23. Bh6!  da Albului atac decisiv. Singura speranta a Negrului este sa-si aduca inapoi dama prin e8 pentru a se apara impotriva matului la f7:

22... Qb5!?


23. Bh6 !

Stets joaca cu mare energie si precizie!

23... Bxh6 24. Bh5!


Este curios modul in care Albul resuseste totusi sa joace atat Bh6 cat si Bh5. Mutarea urmatoare a Negrului este de asemenea fortata:

24... Qe8! 25. Qxh6+  Kg8 26. Bxe8


  Din pacate pentru Negrul, sacrificiul damei nu este suficient pentru salvarea regelui. Albul nu trebuie decat sa gaseasca o cale de a-si aduce turnul in atac pentru o incheiere logica a partidei: acum daca 26... Rxe8 atunci urmeaza  27. Qg6+  Kh8 28. Rf4! si cortina cade +-. 

26... Ncxe4!? 27. Qg6+  Kh8 28. Rf4!


[1:0]


"Minciunile si ipocrizia nu supravietuiesc mult pe tabla de sah. Combinatia creativa lasa dezgolita prezumtia unei minciuni, in timp ce un fapt fara mila care culmineaza cu un sah si mat, contrazice o ipocrizie." — Lasker's Manual of Chess
(SURSA: SPRAGETT ON CHESS)

Un comentariu: